Στο ζήτημα της μνήμης με άξονα το σώμα ως μνημονικός τόπος επικεντρώνεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η μνήμη του σώματος» που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Αποθήκη Β1 του λιμανιού, από 29 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου.

Στην έκθεση 14 Έλληνες καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας μέσα όπως το βίντεο, η περφόρμανς, η φωτογραφία, το σχέδιο, η ζωγραφική, το animation και η εγκατάσταση, αναζητούν τη εικαστική προσέγγιση και επανερμηνεία της ατομικής και συλλογικής “ενσώματης” μνήμης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα, αναφέρει σχετικά: «Συνειδητές και μεθοδικές πράξεις σε σχέση με τη μνήμη του σώματος, όπως είναι η καταγραφή, η επιλεκτική ανάκληση, η εκ νέου επίσκεψη και αναδιαπραγμάτευση του υλικού που συσσωρεύεται ως μνημονικό ίζημα, αλλά και για λιγότερο εσκεμμένες, σιωπηρές και απωθημένες διεργασίες που ξεπερνούν τους αντιληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι η υφή, το τραύμα και η εξιδανίκευση, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Η μνήμη του Σώματος». Η συλλογική μνήμη που ενσωματώνει ένα έργο τέχνης συχνά ανακινεί αμφιλεγόμενα γεγονότα, περιόδους και πρόσωπα του παρελθόντος που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο σύγκρουσης στο παρόν. Το ανθρώπινο σώμα συλλαμβάνεται ως μία ρευστή συνθήκη που αποθηκεύει και ανακαλεί παρελθούσες εμπειρίες και συμπεριφορές ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση αμνησίας. Προσλαμβάνεται ως ένα μνημονικό πλαίσιο που βιώνει το παρελθόν μέσω των αισθήσεων, αλλά και επιλέγει -όποτε χρειαστεί- την εξίσου ζωτική λειτουργία της διαγραφής ή της λήθης. Προσδίδουμε νόημα στις πράξεις, στις σχέσεις και στην ίδια μας την ύπαρξη, σύμφωνα με το τι επιλέγει το σώμα μας να θυμηθεί και τι να ξεχάσει».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Λουκίας Αλαβάνου, Μπάμπη Βενετόπουλου, Ζαφειρώς Γεωργιάδου, Λυδίας Δαμπασίνα, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Μαίρης Ζυγούρη, Μαρίας Λοϊζίδου, Πάνου Μπαλωμένου, Ράνιας Μπέλλου, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Ελένης Παυλοπούλου, Ηλία Πούλου και Αθηνάς Τάχα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις 20.00 και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο 10:00-18:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες, οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, από την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, κάθε Σάββατο στις 12:00.