Την επιστροφή Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους ανακοίνωσε το Μουσείο Γκετί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ιδρύματος, το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το Μουσείο το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής. Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση εγγράφου του 1960, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Γκετί, προέβη σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μεταφορά του βυζαντινού χειρόγραφου από τη Μονή δεν έγινε με νόμιμους τρόπους.

«Εδώ και περισσότερες από έξι βδομάδες, το Μουσείο Γκετί, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, προσπαθεί να κατανοήσει την πρόσφατη ιστορία του χειρογράφου σχετικά με το ζήτημα της ιδιοκτησιακής νομιμότητάς του», ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου, Τίμοθι Ποτς.

«Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως, το Μουσείο αποφάσισε ότι ο σωστός τρόπος δράσης είναι να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερή Μονή του Διονυσίου, από την οποία εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Το έγγραφο του 1960, που μόλις πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας, ήταν ζωτικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης»,συμπλήρωσε.

Το χειρόγραφο, που εκτίθεται στο Κέντρο Γκετί ως τις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις Ελληνικές συλλογές», θα επιστραφεί μετά το τέλος της.