Η παλιά και αγαπημένη των θεατρόφιλων "Θεατρική άνοιξη" (το εαρινό θεατρικό φεστιβάλ της "Πειραματικής σκηνής της Τέχνης" στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης) μετονομάστηκε σε "Θεατρικές Συναντήσεις", μεταστεγάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη" και συνεχίζει για έκτη χρονιά (από το 2008 που ξεκίνησε) σταθερά προσανατολισμένη στις σύγχρονες θεατρικές αναζητήσεις.

Η φετινή- δεύτερη πενταετία και περίοδος θεατρικής δράσης των "Θεατρικών συναντήσεων" συνεχίζεται από την επόμενη Παρασκευή 25 Απριλίου με μια μικρότερης διάρκειας (ως και τις 11 Μαΐου), προεκλογική μεν αλλά αλλά πυκνή σε καλλιτεχνικά γεγονότα, διοργάνωση. Υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι ο θεατρολόγος-καθηγητής Νικηφόρος Παπανδρέου.

Στη φετινή διοργάνωση στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" πέντε θεατρικά σχήματα θα παρουσιάσουν (για δύο βραδιές το καθένα) τις παραστάσεις τους- οι οποίες ανέβηκαν ήδη την περασμένη θεατρική περίοδο στην Αθήνα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των "Θεατρικών Συναντήσεων"-2014 έχει ως εξής:

* Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Απριλίου: «"ι Χαλασοχώρηδες" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Μια ξεκαρδιστική πολιτική σάτιρα που εκτυλίσσεται στο νησί του Παπαδιαμάντη τις παραμονές των εκλογών (καλή ώρα!!!) αναδεικνύοντας (από τότε) τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτης Σούλης.

* Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Απριλίου: "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2", του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, με την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Δύο χαρισματικοί νέοι ηθοποιοί παίζουν όλους τους ρόλους της ελισαβετιανής τραγικωμωδίας- της πλέον διάσημης ερωτικής ιστορίας όλων των εποχών, σ' ένα αδιάκοπο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

* Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Μαΐου: "I love U". Η Ελένη Ουζουνίδου ερμηνεύει κείμενα της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος τη συνοδεύει στο πιάνο. Συμμετέχει ο Χρήστος Γεροντίδης. Ένα ταξίδι στον παλλόμενο κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη, με συναρπαστικά πρόσωπα γυναικών που ταλαντεύονται ανάμεσα στην παραίτηση και την ελπίδα.

* Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Μαΐου: Η Αφροδίτη με τη γούνα του David Ives, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. Μια ψυχολογική κωμωδία θεάτρου μέσα στο θέατρο, βασισμένη στο παλιό (19ος αι.) ομότιτλο μυθιστόρημα του Ζάχερ-Μαζόχ (από όπου προήλθε και ο όρος "μαζοχισμός"). Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιώργος Παπαγεωργίου.

* Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου: "Περσινή αρραβωνιαστικιά" της Ζυράννας Ζατέλη, από τη θεατρική ομάδα Elephas Tiliensis, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου. Είναι η πρώτη θεατρική μεταφορά του... πρώτου βιβλίου της Ζυράννας Ζατέλη. Το ποιητικό παραμύθι "μιλά" με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, τον φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία. Παίζουν: Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Άννα Πίττα.

Όλες οι παραστάσεις θα δίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη" (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά. Τηλ. 2310/458591) στις 9 μ.μ. Τα εισιτήρια τιμώνται 12 και 8 ευρώ (φοιτητών, ανέργων κ.λπ.).