Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι ένα βιβλίο, τώρα λίγο πριν τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας; 

Η πρώτη συγγραφική δουλειά του Μιχαήλ Άνθη «Διαμάντια στον υπόνομο» εκπλήσσει ευχάριστα, αφού δείχνει μια απρόσμενη ωριμότητα και πιθανώς ανοίγει νέους ορίζοντες στη σάτιρα. Στο αντι-μυθιστόρημα, όπως χαρακτηρίζει ο συγγραφέας το έργο του, καυτηριάζονται η διαπλοκή, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η απληστία, ο ατομοκεντρισμός  και ο υπερκαταναλωτισμός. 

Ο ευγενικός Τίμος, ήρωας του βιβλίου σας «Διαμάντια στον υπόνομο», είναι ο μοναδικός που εκμυστηρεύεται πως δεν χρειάζεται διαμάντια για να είναι ευτυχισμένος. Πριν από αυτό όμως, τι ακριβώς του έχει συμβεί;

Βλέπει αίμα στη λεκάνη και επισκέπτεται φίλο του γαστρεντερολόγο, ο οποίος στην κολονοσκόπηση διαπιστώνει πως το παχύ του έντερο παράγει διαμάντια, αλλά δεν του το αποκαλύπτει. Το αποκαλύπτει όμως σε όλον τον κόσμο, που σπεύδει να χτίσει σπίτι κοντά στο δικό του, ώστε να μπορεί να ελέγξει το… αποχετευτικό του σύστημα. Δεν θέλει, όμως, να μαθευτεί πως για τον πλούτο εξευτελίζεται,  θεοποιεί τις… ακαθαρσίες κυνηγώντας το όνειρο. Ο Τίμος, αν και διαπιστώνει μια μεγάλη κινητικότητα και μαθαίνει πως αναζητούν διαμάντια, εκείνος δεν μπαίνει στο ίδιο τριπάκι, έστω κι αν οδηγείται σταδιακά στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Ανέχεια και εξαθλίωση, κάτι που βιώνουν σήμερα αρκετοί συνάνθρωποί μας. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτήν την κατάσταση;  
Όταν μου δίνεται δυνατότητα μιλώ και για την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Εξάλλου, αυτό κάνω και στα «Διαμάντια». Σε ό,τι αφορά την οικονομική εξαθλίωση, θα σας απαντήσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο που πιστεύω πως αποτελεί τον καθρέφτη της καθημερινότητάς μας: «Οι οικονομίες της μεσαίας τάξης ισούνται με τις οικονομίες της ανώτερης τάξης αφού αφαιρεθούν οι οικονομίες της κατώτερης τάξης και διαιρεθούν με τις οικονομίες της φοροδιαφεύγουσας τάξης, δηλαδή όλων».

Διαβάζοντας τα «Διαμάντια στον υπόνομο» διαπίστωσα πως υπάρχουν και αρκετές πολιτικές αναφορές.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Στο βιβλίο, μεταξύ άλλων καυτηριάζω το πολιτικό σύστημα και τις πελατειακές σχέσεις και σαρκάζω την ανυπαρξία ποιότητας και παιδείας των ανθρώπων μιας ολόκληρης πολιτείας, που κτίζεται σε σαθρά θεμέλια. Η ιδεολογία είναι πάνω απ’ όλα τρόπος ύπαρξης, όχι πακεταρισμένες στα κομματικά όρια ιδέες και πρακτικές. Μάλιστα ένας ήρωας από τα «Διαμάντια», ο πολιτικός εκπάγλου μετριότητος Αναστάσιος, αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τις πολιτικές του απόψεις, τις υποστήριζε ωστόσο με τέτοιο σθένος ώστε, όταν τις άλλαζε, να μη φανεί ότι άλλαξε απόψεις, αλλά ότι άλλαξε το σθένος: «Γνώριζε πως αν οι πολιτικοί αλλάζουν κατά τακτά ή άτακτα διαστήματα τρόπο να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, κάλλιστα θα μπορούσαν να αλλάζουν και θέσεις χωρίς να εκτίθενται και κυρίως χωρίς να φανούν ότι άλλαξαν. Εξάλλου, ο άνθρωπος ο οποίος ουδέποτε εκτίθεται στη συνείδησή του, δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί ποτέ και σε κανέναν».

Πηγαίνοντας πίσω τώρα... Μεγαλώσατε…

Στο Περιστέρι, σε μια λαϊκή γειτονιά και αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι το χώμα που γινόταν λάσπη όποτε έβρεχε και η ανθρώπινη αθωότητα. Τα σπίτια ανοιχτά που δεν κλείδωναν, και τον κόσμο που πήγαινε επίσκεψη απρόσκλητος και γλεντούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Εσάς πάντως σας πρωτογνωρίσαμε ως μουσικό, κολλητό του Ζουγανέλη, του Μπουλά, ως ηθοποιό σε δημοφιλή σίριαλ, τις καλές εκείνες εποχές. Τώρα παίζετε και στο σινεμά;

Παίζω στο «The little prayer» μια κοινωνική, πολεμική, τουρκική περιπέτεια εποχής όπου υποδύομαι έναν Έλληνα διοικητή που παίζει καθοριστικό ρόλο στο στόρι.

Διαδραματίζεται το 1918 -τέλη δηλαδή Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου-  στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και είναι η ιστορία ενός πατέρα και του 7χρονου γιου του.

Ο πατέρας καλείται στο Μέτωπο και λέει στον μικρό γιο του να μάθει το Κοράνι απέξω, ώστε και αν χαθούν όλα τα Κοράνια στον πόλεμο, να υπάρχει κάποιος που να το ξέρει απέξω για να το ξαναγράψει.