Τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη σκληρή πλευρά της ζωής, τον πόλεμο, αποτύπωσαν σε έργα ζωγραφικής μαθητές δημοτικών σχολείων της Σερβίας, οι οποίοι, με την αφοπλιστική ειλικρίνεια που διακρίνει την παιδική ηλικία, τονίζουν τη σημασία διαφύλαξης της ειρήνης.

Οι δημιουργίες των μαθητών από το Νόβι Σαντ "ταξίδεψαν" στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζονται με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Σερβίας στην έκθεση "Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών της Σερβίας" στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Η Κριστίνα, ο Μάρκο, η Γκόρντανα, ο Αντρέα, ο Ράικο, ο Πέγιαν, ο Μίλαν, η Αλεξάντρα από το δημοτικό σχολείο "Γιόβαν Γιοβάνοβιτς Ζμάι" του Νόβι Σαντ και ο Μπόρις, η Ντανιέλα, η Νάντα, η Γιόβανα από το δημοτικό σχολείο "Πέτεφι Σάντορ" της ίδιας σερβικής πόλης και συμμαθητές τους "ζωντανεύουν" εικόνες του Μεγάλου Πολέμου στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για την παγκόσμια σύρραξη που ξέσπασε πριν από 100 χρόνια και άφησε ανεξίτηλα ίχνη.

"Το 2014, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα παιδιά στις επετειακές εκδηλώσεις" τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σάσα Τοντόροβιτς-Κολούντζιγια.

"Ήρθαμε αρχικά σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας και μέσω του Κέντρου για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση Παιδιών Βοϊβοντίνας προετοιμάσαμε την έκθεση με τα δύο δημοτικά σχολεία του Νόβι Σαντ" εξήγησε.

Τα παιδιά, κατά κύριο λόγο, ηλικίας 11 ετών, τα οποία διδάσκονται τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κλήθηκαν να δείξουν μέσα από τα έργα τους πώς βλέπουν τη συγκεκριμένη, πολύ δύσκολη περίοδο της σερβικής ιστορίας, ανέφερε η Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να μαθαίνουν την ιστορία, η ιστορία είναι δάσκαλος της ζωής, σύμφωνα με τον Κικέρωνα. Είναι θεμελιώδες οι νέοι να γνωρίζουν γενική ιστορία, αλλά πρώτα απ΄ όλα τη δική τους ιστορία. Αν έχουν γνώση της ιστορίας, μπορούν καλύτερα να παίρνουν θέση για ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος, επισήμανε.

Εκτός από τους μαθητές των δύο σχολείων του Νόβι Σαντ, συμμετέχουν με έργα τους παιδιά από τη Σερβία που παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο ενισχυτικής διδασκαλίας "Άγιος Σάββας" που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση αποτελεί το προοίμιο των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες με τις οποίες ήμασταν στην ίδια πλευρά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε η κ. Τοντόροβιτς-Κολούντζιγια.

"Είναι τιμή για το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο να φιλοξενεί στους χώρους του τη συγκεκριμένη έκθεση, γιατί είναι δοσμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών. Τα παιδιά βλέπουν την αλήθεια και διαμαρτύρονται γιατί τους στερούν το παιχνίδι, την όμορφη καθημερινότητα, τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους, όσοι -για δικούς τους λόγους- επιθυμούν τον πόλεμο" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Θεοδώρα Λειψιστινού.

Επιπλέον τόνισε ότι η φιλοξενία της έκθεσης είναι τιμή για το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο τόσο επειδή η Ελλάδα και η Σερβία είναι φίλες χώρες, ήταν μαζί υπό την κατοχή των Τούρκων, μαζί πάλεψαν για την ελευθερία, όσο και λόγω της καλής συνεργασίας του Κέντρου με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας.

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από κοινού με τα Γενικά Προξενεία της Σερβίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και με Μουσεία της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της εκατονταετηρίδας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει επίσης την έκθεση τεκμηρίων, με τίτλο "Στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918)".

Η έκθεση "Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών της Σερβίας" εγκαινιάστηκε χθες και θα φιλοξενηθεί έως τις 5 Μαΐου, στο φουαγιέ β΄ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.