Σαράντα πίνακες του ζωγράφου και διάσημου σκηνογράφου θα εκτίθενται στον φυσικό χώρο του δημιουργού τους, το θέατρο.

Μπορεί σε πολλούς σήμερα να είναι πιο γνωστό το όνομα του αδελφού του, του γνωστού σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, όμως εκείνος ήταν ο μεγάλος αδελφός που άνοιξε τον δρόμο προς την επιτυχία και τη διεθνή αναγνώριση με τα Όσκαρ και τα σκηνικά του -το 1964 κέρδισε Όσκαρ για την δουλειά του στην ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας και το 1966 συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία You're a Big Boy Now.

Ο Βασίλης Φωτόπουλος, λοιπόν, μπορεί να διέπρεψε στο θέατρο και τον κινηματόγραφο με τα σκηνικά του, αλλά ήταν η ζωγραφική που πάντα αγαπούσε. Έτσι από το 1980 και μετά αποσύρθηκε από τις τέχνες του θεάματος για να συγκεντρωθεί ήσυχος στη ζωγραφική του. «...Το θέατρο μου φαινόταν αλλιώτικο. Έπαψε να με γεμίζει. Το γύρω με πίεζε. Προβληματιζόμουν και προβληματίζομαι. Ήθελα να κάνω κάτι. Η ζωγραφική παραμόνευε. Η γραφή της ίσως με βοήθαγε να εκφραστώ. Δεν μ' ένοιαζε η τεχνική. Δεν ήθελα να λύσω αισθητικά προβλήματα, ούτε να κατακτήσω μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους. Αλλά να πω πώς νιώθω τούτη την ώρα, την άσκημη ώρα», γράφει ο ίδιος σε κείμενό του το 1991 στον κατάλογο της έκθεσης έργων του στο Μουσείο του Ίωνα Βορρέ στην Παιανία.

Σήμερα μία έκθεση έρχεται να μας θυμίσει τον κόσμο και τα έργα του, που τόσο εκτιμήθηκαν από σημαντικούς σύγχρονούς του καλλιτέχνες –Ελύτης, Κακογιάννης, Θεοδωράκης. Σαράντα πίνακες του ζωγράφου και διάσημου σκηνογράφου θα φιλοξενηθούν στο φουαγιέ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 2 Μαΐου με τίτλο «Τρόμος και έκσταση», για να μας θυμίσουν την «ανθρωποκεντρική ζωγραφική που είχε στο επίκεντρό της τα απαραίτητα λύτρα της θέωσης: το τραύμα, την οδύνη, το δράμα της ύπαρξης, τη χοϊκή φλόγα».

Info

02 Μαΐου 2014 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 
Τηλ.: 210.4143310, 320