current views are: 3

30 Απριλίου 2014
Δημοσίευση10:04

Vinicio Capossela: Ο Ιταλός «Tom Waits» στη Θεσσαλονίκη

Ο Vinicio Capossela είναι ένας καλλιτέχνης που μόνο αν τον δεις ζωντανά καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητα και τη λάμψη του.

Δημοσίευση 10:04’
αρθρο-newpost

Ο Vinicio Capossela είναι ένας καλλιτέχνης που μόνο αν τον δεις ζωντανά καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητα και τη λάμψη του.

Ο Ιταλός “Tom Waits” στην πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Πότε; Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Πού; Principal Club Theater (Γ. Ανδρέου 56) ΜΥΛΟΣ

Προπώληση: 15 ευρώ. Είσοδος: 20 ευρώ.

Οι πόρτες ανοίγουν στις: 21.00

Ο Vinicio Capossela είναι ένας καλλιτέχνης που μόνο αν τον δεις ζωντανά καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητα και τη λάμψη του. Δωρικός και ταυτόχρονα αισθαντικός, αισθάνεσαι ότι ξεπήδησε από άλλη εποχή. Αν δε παραβρεθείς σε συναυλία του στη γενέτειρα του την Ιταλία, γίνεσαι μάρτυρας μίας πανέμορφης γιορτής με μικρούς και μεγάλους να χορεύουν κάτω από τους ήχους του δικού τους “Tom Waits”, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν.

Ο Capossela όμως είναι και βαθύς γνώστης και λάτρης της ρεμπέτικης μουσικής. Ο ίδιος έχει αναφέρει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, πως οι Έλληνες οφείλουν να ακούν αυτή τη μουσική, αν θέλουν να συνεχίζουν να βρίσκουν το λόγο να αντέξουν τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είναι αυτός που το 2012 κυκλοφόρησε και το άλμπουμ «Rempetiko Gymnastas», έναν δίσκο στον οποίο, ο σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης «αγκαλιάζει» μοναδικά, με τη βοήθεια Ελλήνων «δασκάλων» του είδους, όπως ο μπουζουξής, Μανώλης Πάππος το ρεμπέτικο, πλάθοντας μέσα από γνωστά αγαπημένα κομμάτια, το δικό του μουσικό σύμπαν, βασισμένο στις αυθεντικές συνθέσεις. Ο Vinicio Capossela τολμάει μάλιστα να τραγουδήσει Ελληνικά, χωρίς να αισθάνεσαι στο άκουσμα τους ότι ψελλίζει σκόρπιες φράσεις που απομνημόνευσε. Αντίθετα δείχνει να μετρά την κάθε λέξη και να τραγουδά με την ίδια ψυχή και λαχτάρα, είτε αυτά είναι Ελληνικά είτε Ιταλικά.

Την Παρασκευή 9 Μαΐου το Principal Club Theater, θα υποδεχτεί τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη σε μία πραγματική γιορτή, με πολλούς και αγαπημένους καλεσμένους, ο οποίος θα έρθει παρέα με το «Τεφτέρι» του, το συγγραφικό του πόνημα εμπνευσμένο από την Ελλάδα αλλά και την ρεμπέτικη μουσική.

Δεν είναι όμως μόνο η σημαντική αυτή συναυλία που θα συστήσει τον Vinicio Capossela στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πλαίσιο, την Πέμπτη 8 Μαΐου, ο κινηματογράφος «Ολύμπιον» στις 22.00, θα φιλοξενήσει το ντοκιμαντέρ «Indebito», το νέο – οπτικό αυτή τη φορά- έργο του Ιταλού καλλιτέχνη με αναφορά στην Ελλάδα και τη μουσική που αγαπά. Ή όπως θα προτιμούσε ο ίδιος «Την ώρα του ρεμπέτικου, μέσα στη δίνη της κρίσης».

Το κοινό της Αθήνας έχει ήδη αγκαλιάσει τον μεγάλο Capossela. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη συναυλία του τη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, τη σκηνή μαζί του μοιράστηκαν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Αποστολάκης από τους Χαΐνηδες. Την Παρασκευή 9 Μαΐου είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να υποδεχτεί και να τιμήσει το μεγάλο αυτόν φιλέλληνα καλλιτέχνη.

Με την υποστήριξη του Ιταλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης.


σχετικα αρθρα