«Αντικείμενο γυναικών» ("Objet de femmes") λέγεται η παράσταση της δανής καλλιτέχνιδας Αουγκούστα Έτλα (Augusta Atla), που θα δώσει στις 7 Απριλίου, ώρα 9.00 μμ., στο Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" (Σχολείου 8, Πλάκα).

Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, το επίκεντρο της παράστασης αλλά και όλης της καλλιτεχνικής ανησυχίας της Άτλα, είναι η γυναίκα. Και μαζί η ευαισθησία, η συγκίνηση, η συμπόνια, η κατανόηση.

Όπως λέει και η ίδια στην ηλεκτρονική της διεύθυνση (http://www.atla.dk), «η τέχνη είναι η δική μου φυσική γλώσσα των συναισθημάτων, ένας φυσικός τρόπος να επεξεργάζομαι και να εκφράζω τις εμπειρίες της ζωής και τις εσωτερικές διεργασίες του εαυτού. Με το να 'κάνω τέχνη' εννοώ ότι δίνω όλη μου την προσοχή στα προβλήματα, στα οποία μεσολαβώ με κατάλληλες οπτικές μορφές ώστε να μετατρέπω τη συναισθηματική σύγχυση σε συμπόνια».

Το έργο της δεν είναι εύκολο να χαρακτηριστεί με λίγες λέξεις. Περιλαμβάνει τη χρήση πολλών και διαφορετικών ειδών τέχνης, όπως art media, ακίνητες εικαστικές συνθέσεις (φωτογραφία, κοστούμια, κολάζ, σκίτσα, χαρακτική, μεταξοτυπία, λιθογραφία), κινητές εικαστικές συνθέσεις (φιλμ, βίντεο), αλλά και ζωντανές συνθέσεις, όπως παραστάσεις, θέατρο, μουσική, χορό, ποίηση.

«Θέλω να δώσω ζωή σε μια νέα εικόνα του γυναικείου σώματος χωρίς να απορρίπτω ή να αρνούμαι τα ιστορικά επίπεδα τραυμάτων και καταπίεσης. Δεν θέλω να φτιάξω άλλη μια ιδανική γυναίκα ούτε να απορρίψω τα φύλα εν γένει», επισημαίνει η καλλιτέχνιδα.

«Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι το σώμα. Τα έργα μου και η προσπάθεια που κάνω όλα τα χρόνια έχουν ως στόχο να επανεξεταστούν οι ιδέες και οι αναπαραστάσεις που αφορούν το σώμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στις παραστάσεις της συμμετέχει η ίδια, είτε μόνη είτε μαζί με άλλες καλλιτέχνιδες. Στόχος της είναι στα έργα της να συμμετέχουν γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα, ενώ τελευταία σκοπεύει να δουλέψει με μια γυναικεία χορωδία.

Στην παράσταση «Αντικείμενο γυναικών», που γίνεται με την υποστήριξη του Συμβουλίου Τεχνών της Δανίας, συμμετέχουν επίσης οι Αλίκη Αβδελοπούλου και Σοφία Πυριόχου.