Η προσωπικότητα της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη θα ξετυλιχθεί στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου, μέσα από έναν χειμαρρώδη μονόλογο που επιμελείται η συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου και αναλαμβάνει να ερμηνεύσει η Ιωάννα Παππά σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. 

«Πρόκειται για έναν μονόλογο που σκιαγραφεί τον δρόμο τον οποίο «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης για το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, το οποίο ανεβαίνει wαπό την Πέμπτη 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. 

Η παράσταση ανεβάζει στη σκηνή την ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει. Με ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να ακούγεται σαν ψυχοπομπός, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, χορεύει φοξτροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το «μύθο» της, συχνά χωρίς την συγκατάθεσή της. 

Στο κοινό που την ταύτισε με τον Καρυωτάκη και περιορίστηκε στη μελοδραματική εκδοχή της ερωτικής της ιστορίας. Στους μολυσματικούς νοτιάδες της Καλαμάτας που επηρέασαν την ποίηση της παιδιόθεν, στην τρέλα της παρισινής ζωής που επέσπευσε το θάνατο από φυματίωση. Στην μητέρα της που προετοίμασε τον ανήσυχο χαρακτήρα της μέσα από πρώιμες φεμινιστικές αναζητήσεις της Καλλιρόης Παρρέν. Στον ίδιο τον Καρυωτάκη που έμεινε αμετακίνητος στην ενόρμηση θανάτου κακοποιώντας τον έρωτά της και αγνοώντας το κάλεσμα της ζωής. 

«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή θα εμπλέξει στην υπόθεσή της τον μισογύνη Ροϊδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας, Ρούλα Γεωργακοπούλου. 

«Δεν πρόκειται για μια προσωπογραφία της Μαρίας Πολυδούρη», εξηγεί ο σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης. «Πρόκειται για το δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη Δίπλα- Μαλάμου έως τη Σύλβια Πλαθ. Απ’όλες τις ποιήτριες του κόσμου. Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS- κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα-, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση». 

Τα σκηνικά κα τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Στρούλια, τη μουσική ο Αλέξανδρος Γκόνης, τη χορογραφία η Χριστίνα Σουγιουλτζή και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας. 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή, 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό, παιδικό, 8 ευρώ άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι.