current views are: 2

7 Μαΐου 2014
Δημοσίευση07:07

«Λυγίζει» ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου

Εντονες ανησυχίες εκφράζουν ιταλοί επιστήμονες ότι το άγαλμα του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω αδύναμων αστραγάλων.

Δημοσίευση 07:07’
αρθρο-newpost

Εντονες ανησυχίες εκφράζουν ιταλοί επιστήμονες ότι το άγαλμα του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω αδύναμων αστραγάλων.

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν ιταλοί επιστήμονες ότι το άγαλμα του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω αδύναμων αστραγάλων.

Αυτό που εδώ και χρόνια απασχολεί τους ειδικούς είναι ότι το μαρμάρινο άγαλμα που εδώ και 500 χρόνια στέκεται αγέρωχο και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης, μπορεί να έχει υποστεί δομικές ζημιές, αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Το πώς; Χιλιάδες κόσμος από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης επισκέπτονται καθημερινά το άγαλμα και με το πέρασμα των εκατοντάδων ετών τα βήματά τους σε συνδυασμό με τους θορύβους από την εξωτερική κίνηση έχουν προκαλέσει τριγμούς στο άγαλμα, επισημαίνουν ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Επίσης, η όχι και τόσο καλής ποιότητας μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοτέχνηση του Δαυίδ, του βιβλικού προσώπου που νίκησε των Φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, καθ έγινε βασιλιάς του Ισραήλ και της Ιουδαίας, θεωρείται ότι έχει παίξει το δικό του ρόλο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άγαλμα.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει άμεσως κίνδυνος να καταρρεύσει το γλυπτό, ωστόσο ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να γκρεμίσει τον μαρμάρινο βασιλιά.

Για να ανακαλύψουν το πόσο επικίνδυνες ρωγμές θα μπορούσαν να στοιχίσουν τη μακροζωία του αγάλματος, οι ειδικοί κατασκεύασαν αντίγραφα των αστραγάλων του Δαυίδ και τους εξέθεσαν σε διάφορες συνθήκες πίεσης, αναφέρει το Discovery.

«Μικροσπασίματα είναι ορατά στον αριστερό αστράγαλο και στον κορμό του δέντρου (που στηρίζει μέρος από το βάρος του Δαυίδ), απειλούν την σταθερότητα του γλυπτού», προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.

Οι ρωγμές είναι γνωστές στους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό, σημείωσε το Discovery. Στην Εφημερίδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Τζιάκομο Κόρτι, ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Γήινων Πόρων έγραψε ότι οι ρωγμές διαπιστώθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ του 1852 και 1872 και σήμερα είναι πιο εκτεταμένες σε σχέση με το 1872.