«Οι συλλογές μάς ενώνουν» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει σε αυτή με δύο εκδηλώσεις. 

Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου, διοργανώνει στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την παράδοση, που εγκαθίδρυσε το Μουσείο από το 2005, να τιμά κάθε χρόνο έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το τιμώμενο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του «έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διάδοση των ιδεών του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα» επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «ένα επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, πρότυπο και με ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε διεθνή φεστιβάλ χορού διεθνώς, διατηρώντας το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις».

Στην τιμητική εκδήλωση, εκτός από τον κ. Δεληβοριά, θα μιλήσουν οι Γιώργος Λούκος, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.