current views are: 1

10 Μαΐου 2014
Δημοσίευση08:04

Η Χριστίνα Μήτρεντσε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, προτείνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Δημοσίευση 08:04’
αρθρο-newpost

Ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, προτείνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, προτείνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Μετα-Βιβλιοθήκη/Meta-Library» της Θεσσαλονικιάς καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μήτρεντσε, η οποία έχει καταξιωθεί διεθνώς, με ορμητήριο το Λονδίνο, όπου εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια. 

Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Κυριακή, στις 12:00, στο περίπτερο του ΜΙΕΤ, μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (Περίπτερο 15, Stand 16). 

Το κύριο σώμα του έργου θα αποτελείται από δεκάδες βιβλία, τα οποία θα επιλεγούν από τη διεπιστημονική καλλιτέχνη από τις βιβλιοθήκες του ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ, και μαζί με τα βιβλία που προτείνουν οι εργαζόμενοι των δύο φορέων θα απαρτίσουν το δομικό υλικό για την κατασκευή μιας εφήμερης «Μετα-Βιβλιοθήκης (Meta-Library)». 

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί η ίδια, θα στήσει μια συμμετοχική, διαδραστική εγκατάσταση στο δάπεδο μαζί με το κοινό, ως μια site-specific παρέμβαση, στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο βιβλίο. Η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με το έργο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη Μήτρεντσε, καθώς οι επισκέπτες θα κληθούν να συμπληρώσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο προς δανεισμό, προκειμένου να διευρυνθούν το περιεχόμενο και ο «κατάλογος» του Meta-Library. 

«Η Χριστίνα Μήτρεντσε χτίζει ένα συμβολικό μετα-μουσείο για βιβλία που έχουν συμβολικά απενεργοποιηθεί ή ”θανατωθεί”, επισημαίνει η επιμελήτρια-ιστορικός τέχνης του ΚΣΤΘ/ΚΜΣΤ, Αρετή Λεοπούλου. Και συνεχίζει: «Το εννοιολογικό αυτό οικοδόμημα έχει ισχυρά θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμέλια: εμβλήματα, αρχαία μνημεία και πλίνθους, σύμβολα πολιτισμών, το διαδίκτυο, καθώς και το υπόβαθρο προγενέστερων καλλιτεχνών (όπως π.χ. ο John Latham). Με τον τρόπο αυτό, επαναφέρει τα βιβλία στη ζωή με τη δική της μουσειολογική εκδοχή. Συστήνει έναν νέο Λόγο, προτείνει μια νέα Γνώση. Άλλωστε, αν μη τι άλλο, όσες φορές και αν ανακοινωθεί ο θάνατος των βιβλίων, ή άλλων πολιτισμικών προϊόντων, όσο κι αν η πρόσβαση στην πληροφορία έρχεται να ισοσκελιστεί με την αφομοιωμένη πληροφορία, η Γνώση παραμένει μία ανάγκη που δε θα πεθάνει ποτέ». 

Λίγα λόγια για τη Χριστίνα Μήτρεντσε 

Έχοντας ξεκινήσει να ζωγραφίζει από πολύ μικρή, εκπλήττοντας για τον τρόπο σκέψης της, όπως και με την ικανότητά της να επικοινωνεί με εικόνες, να πλάθει αντικείμενα με βάση τα όσα παρατηρούσε, από τα εφηβικά της χρόνια, η Χριστίνα ήξερε τι ήθελε να γίνει. 

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ και από τον πρώτο κιόλας χρόνο φοίτησης (1997) δίδασκε σε ειδικό φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης. Υπό την επίβλεψη του προέδρου του Τμήματος Καλών Τεχνών, Γιάννη Φωκά, ξεκίνησε η συμμετοχή της σε εκθέσεις. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Κουνέλη, από το Ντίσελντορφ, για να λάβει μέρος σε μία μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη». 

Μετά την αποφοίτησή της πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, που τελικά την «αιχμαλώτισε». Σπούδασε, επίσης, στο Greenwich University London (PGCE, 2007-2008), στο Chelsea College of Art & Design (ΜΑ fine art, 2003-2004 και PG Diploma fine art, 2002-2003). 

Έχοντας ως εργαλείο και όπλο της το βιβλίο, προσεγγίζει την ιστορία και την εξέλιξή του μέσω εκδόσεων, σχεδίων, γλυπτών, in situ εικαστικών εγκαταστάσεων και διαδραστικών δρώμενων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται και σταθερά εξελίσσει το project της 

«Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Vol. I, II, III» (Add To My Library vol. I, II, III), ένα διεθνές project, που περιοδεύει στην Ευρώπη. Έχει ιδρύσει το «Bibliographic Data Flow», ένα σε εξέλιξη μεθοδολογικό εργαλείο που λειτουργεί και ως μια αυτόνομη βιβλιοθήκη, τη λεγόμενη «Μετα-Βιβλιοθήκη», μία εικαστική πλατφόρμα για τη διάδοση της ιδέας και του συμβολισμού του βιβλίου και της σημασίας του για την κοινωνία και την εξέλιξή της. 

Η Χριστίνα Μήτρεντσε έχει κερδίσει σειρά διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ αυτών του The Swedenborg Society 2013, European Artist Book exhibition/Fair, The Art Academy, London 2012, υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση 2003-2004, υποτροφία Ιδρύματος Μιχελή 2002-2003, υποτροφία του Ι.Κ.Υ. 1999 & 1995 κ.ά.
Παρουσιάζει δουλειά της στο Λονδίνο (Dalla Rosa Gallery, The Residence Gallery, Trinity), στη Νέα Υόρκη (Central Booking), και σε διάφορους χώρους στην ΕΕ (στις Βρυξέλλες, Nadine Feront Gallery), συμπεριλαμβανομένων των Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη) και Apartment (Αθήνα), στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


σχετικα αρθρα