Χτες το απόγευμα, σε μια και μοναδική προβολή, είδαμε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα της εκδήλωσης: την διαρκείας σχεδόν τρεισήμισι ωρών τουρκική ταινία «Ο ύπνος του χειμώνα» του βραβευμένου παλιότερα στις Κάνες σκηνοθέτη Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν («Κλίματα», «Κάποτε στην Ανατολία»).

Με βασικό φόντο ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, που διευθύνει ένας πρώην ηθοποιός, ο Τσεϊλάν μάς παρουσιάζει ένα μικρόκοσμο της σύγχρονης τούρκικης κοινωνίας και όχι μόνο (η ιστορία θα μπορούσε άνετα να εκτυλίσσεται στη σημερινή Ελλάδα) που την αποτελούν: Ο πρώην ηθοποιός, μεγάλος τώρα τσιφλικάς που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του, που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις και ό,τι έχει να κάνει με ανεξόφλητες επιταγές, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας ενός άνεργου, πρώην φυλακισμένου αδελφού, ένας δάσκαλος και ορισμένα άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα.

Σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Τσέχοφ και σ’ έναν χιονισμένο, απομακρυσμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, χώρο, ο Τσεϊλάν, με βάση ένα εξαιρετικά καλογραμμένο, με ωραίους διαλόγους (μαζί και δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις) σενάριο (που έγραψε μαζί με τη γυναίκα του), αναπτύσσει τις διάφορες καταστάσεις, με στόχο να φέρει στην επιφάνεια τις αντιθέσεις, την εκμετάλλευση, την υποκρισία, μαζί και τις ενοχές, μιας κοινωνίας που ζει με βάση το χρήμα. Με μια φωτογραφία, που τονίζει τα λυρικά στοιχεία της ταινίας, με ηθοποιούς (με τους περισσότερους τακτικούς συνεργάτες του Τσεϊλάν), με τη χρήση συμβόλων (ένα άγριο άλογο που κάποια στιγμή αφήνεται ελεύθερο, το κυνήγι που καταλήγει στον σκοτωμό ενός λαγού), με μια, θεατρική ματιά (με την καλή έννοια) πάνω στο υλικό του, ο Τσεϊλάν έφτιαξε μια, όχι μόνο από τις καλύτερες ταινίες του, αλλά και μια από τις καλύτερες του φετινού φεστιβάλ, που με δυσκολία θα ξεπεραστεί.

Η κωμωδία «Απίθανες ιστορίες» του Ντ. Σίφρον

Απολαυστική αποδείχτηκε η σατιρική κωμωδία «Απίθανες ιστορίες» του Αργεντινού σκηνοθέτη Ντάμιαν Σίφρον, που προβλήθηκε στο σημερινό διαγωνιστικό τμήμα. Ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια σπονδυλωτή ταινία από έξι διαφορετικές, άσχετες μεταξύ τους, ιστορίες, στο στιλ των κλασικών ιταλικών κωμωδιών των δεκαετιών του ’50 και ’60, μέσα από τις οποίες βλέπουμε να παρελαύνουν θέματα ανεξέλεγκτης εκδίκησης, έρωτα και απογοητεύσεων, ακόμη και πολιτικών ανεπαρκειών. Ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια, εκείνο της αρχής, με τους καλεσμένους σε κάποιο μυστηριώδες ταξίδι επιβάτες ενός αεροπλάνου να ανακαλύπτουν τελικά πως είναι θύματα μιας απίθανης εκδίκησης, ή εκείνης, μιας βουτηγμένης σε ένα μαύρο χιούμορ κωμωδίας, με τους οδηγούς δυο αυτοκινήτων που μια ασήμαντη παρεξήγησή τους τελικά τους οδηγεί σε ένα ανεξέλεγκτο, απάνθρωπο αγώνα εκδίκησης που καταλήγει στον θάνατό τους.

«Αισθάνομαι αρκετά τυχερός που μπορώ να εκφραστώ για πράγματα που μου προκαλούν άγχος» ανέφερε ο σκηνοθέτης της ταινίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή προβολή της ταινίας του. «Αν είχα γεννηθεί σε δύσκολες καταστάσεις δεν θα ήμουν ένα φιλειρηνικό πρόσωπο. Σίγουρα θα ήμουν φυλακή να μπορώ έτσι να εκφραστώ. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ευκαιρία. Πολλοί έχουν μια δύσκολη δουλειά και αντιμετωπίζουν εξοργιστικές και άδικες σκηνές στην καθημερινή ζωή τους. Το σύστημα αυτό έχει πολλά θύματα».

Σήμερα το πρωί έγινε και η ετήσια απονομή του βραβείου MEDIA στον Βόσνιο σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς (το 2001 είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου του φεστιβάλ για την ταινία του, «Ουδέτερη ζώνη»). Το βραβείο απένειμε η απερχόμενη Κύπρια Ευρωπαία επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού Αντρούλλα Βασιλείου. Αξίζει να αναφέρω πως το πρόγραμμα MEDIA, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το 1991, για τη στήριξη και την ανάπτυξη του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, υποστηρίζει φέτος 21 ταινίες που προβάλλονται στα διάφορα προγράμματα του φεστιβάλ των Καννών.