current views are: 4

22 Μαΐου 2014
Δημοσίευση09:42

Τελευταίες παραστάσεις για τον «Πελεκάνο»

Στο Από Μηχανής Θέατρο ολοκληρώνονται με επιτυχία την Παρασκευή 30 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι παραστάσεις του αριστουργήματος του August Strindberg, «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου  με την ομάδα Lydia Lithos Dancetheatre.

Δημοσίευση 09:42’
αρθρο-newpost

Στο Από Μηχανής Θέατρο ολοκληρώνονται με επιτυχία την Παρασκευή 30 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι παραστάσεις του αριστουργήματος του August Strindberg, «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου  με την ομάδα Lydia Lithos Dancetheatre.

Από Μηχανής Θέατρο

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλ.: 2105231131

 «Ο Πελεκάνος»

του August Strindberg

σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.30

Στο Από Μηχανής Θέατρο ολοκληρώνονται με επιτυχία την Παρασκευή 30 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι παραστάσεις του αριστουργήματος του August Strindberg, «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου  με την ομάδα Lydia Lithos Dancetheatre.

Στην σκηνοθετική προσέγγιση της Φένιας Αποστόλου επικρατούν έντονα το εξπρεσιονιστικό στοιχείο, η ανάδειξη της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων μέσα από την κίνηση καθώς και εικαστικά στοιχεία του σύγχρονου Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch που ενέπνευσε και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Strindberg γράφει τον Πελεκάνο το 1907. Το έργο αφορά την αλληλουχία συγκρούσεων που προκαλεί ο γάμος της κόρης και ο θάνατος του πατέρα μιας οικογένειας.  Η μητέρα, έχει υπάρξει ιδιαίτερα αυταρχική, στερώντας από τα παιδιά της όχι μόνο το μητρικό γάλα, αλλά και  την αξιοπρεπή διατροφή και θέρμανση. Η κόρη της παντρεύεται έναν άνδρα, ο οποίος έχοντας σαν μοναδικό στόχο να κερδίσει την οικογενειακή περιουσία αποπλανεί την μητέρα και την απομακρύνει από τον πατέρα, ο οποίος πεθαίνει μέσα σε πλήρη απόγνωση και μοναξιά. Μετά τον θάνατό του η κόρη και ο σύζυγός της επιστρέφουν βιαστικά από το ταξίδι του μέλιτος για να συγκατοικήσουν στο σπίτι με την χήρα μητέρα και τον γιο της οικογένειας. Μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων θα οδηγήσει τα δύο παιδιά να εναντιωθούν στη μητέρα και να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ελευθερία.

Η παράσταση διερευνά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε εμμονές, φοβίες και ενοχές.  Η πραγματικότητα που βιώνουμε στην παιδική μας ηλικία είναι γνωστό ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση και στην εξέλιξη μας. Οι ήρωες του έργου, αιχμάλωτοι μιας μοίρας που τους παρουσιάστηκε ως μοναδική, μολονότι  καταραμένη, παλεύουν στα τυφλά για να ανακαλύψουν την αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ, ώστε να μπορέσουν να διακρίνουν εναλλακτικές επιλογές και να ενηλικιωθούν σωστά.

Η σκηνοθέτις επιχειρεί να εισάγει τον θεατή σε μία εφιαλτική wonderland, στην οποία οι ήρωες, δέσμιοι των παθών και των φόβων τους, είναι αναγκασμένοι να παρατηρούν την ίδια μέρα να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα, μέχρι να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιάννης Ράμος

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου

Μουσικη: Μάνος Αντωνιάδης

Κοστούμια-Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου

Σκηνικά: Κώστας Μουρτζάκης

Ειδικές Κατασκεύες: Αλέξανδρος Λόγγος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθανασία Κούσουλα

Βοηθός Χορογράφου: Μαριάννα Λιανού

Φωτογραφίες – σχεδιασμός έντυπου υλικού : Χρήστος Μαθιουδάκης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μαίρη Νάνου (Ελίς)
Παναγιώτης Μπρατάκος (Φρέντρικ)
Μαριάννα Λιανού (Γέρντα)
Θανάσης Μεγαλόπουλος (Άξελ)
Ηλίας Μπαγεώργος (Πελεκάνος)
Μαριάννα Λιανού, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Πάνος Μπρατάκος (Μαργκρέτ)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη : 21:30

Πέμπτη: 21.30

Παρασκευή: 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος : 10 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων, συνταξιούχων) : 7 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά


σχετικα αρθρα