«Το Ρωμαϊκό δράμα-τα περιεχόμενα και οι αναγνώσεις του» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου για τις «Σύγχρονες τάσεις στην κλασική Φιλολογία», που διοργανώνει, από χθες μέχρι και μεθαύριο, Κυριακή 1 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της πόλης, με τη συμμετοχή συνολικά 42 επιστημόνων και μελετητών από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικές με το Ρωμαϊκό δράμα, την προέλευση (μετεξέλιξη της δραματολογίας των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων) αλλά και τη μετέπειτα "ζωή" του, τις σύγχρονες οπτικές και "αναγνώσεις" του από ψυχαναλυτικής, φιλοσοφικής, φεμινιστικής και αισθητικής πλευράς, οι οποίες στόχο έχουν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους τα Ρωμαϊκά κωμικά και τραγικά κείμενα εντάσσονται στο πολιτισμικό πλαίσιο των εποχών μελέτης και αναπαράστασής τους.

Εισηγήσεις σχετικές με τη μουσική στο Ρωμαϊκό δράμα, τη μετάφραση, τη μετεξέλιξη των έργων του Ρωμαϊκού δράματος και το πέρασμά του στη νεο-λατινική δραματολογία, την αρχαιολογία του Ρωμαϊκού δράματος κ.ά. επιχειρούν να ερμηνεύσουν θεατρικά κείμενα από γλωσσική, λογοτεχνική-μεταφραστική, δραματολογική, ιστορική και φιλοσοφική σκοπιά και να τα εντάξουν στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον.

Οι 42 εισηγητές εκπροσωπούν πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Νοτίου Αφρικής, αποδεικνύοντας ακόμα και με την παρουσία τους την πολιτισμική διασπορά του αρχαίου και ρωμαϊκού δράματος ανά τον κόσμο.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική και οι εργασίες του πραγματοποιούνται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου), ενώ ειδικά σήμερα οι εργασίες του μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6).

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή της κλασσικής φιλολογίας του ΑΠΘ και μελετητή του αρχαίου δράματος Δανιήλ Ιακώβ, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες.