Είκοσι ιστορίες που, με την πρώτη ματιά, φαίνονται απίστευτες, αλλά που, όλες, είναι αληθινές. Υποθέσεις που δημιουργούν στον αναγνώστη έντονα, αλλά και αντικρουόμενα, συναισθήματα: αγωνία, τρόμο, λύτρωση, αλλά και θαυμασμό για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πραγματικά, τι μπορεί να σταματήσει κάποιον από τη δίωξη της αρχαιοκαπηλείας και την επιβολή της Νέμεσης, όταν έμπνευσή του είναι η αγάπη για την πατρίδα, για τους πανάρχαιους ιστορικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της;

Θησαυροί που ξενιτεύονται ακούσια και παράνομα για να καταλήξουν, μέσα από δαιδαλώδη διαδικασία, σε συλλέκτες που χρυσοπληρώνουν για να στολίσουν τη ματαιοδοξία τους. Το βιβλίο αυτό, ενδυναμώνει την ιστορική αυτοσυνειδησία μας και εδραιώνει την πεποίθηση ότι είναι χρέος όλων μας, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί, να προστατεύσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.


ISBN: 978-960-08-0620-5
Σελίδες: 272
Σχήμα: 17x24
Τιμή: 21,30


Ο Γιώργος Τσούκαλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα τον Φεβρουάριο του 1957. Ο πατέρας του ήταν δημοτικός υπάλληλος στον Δήμο Ιωαννίνων και ο παππούς του ήταν αθλητής βαλκανιονίκης και καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην όμορφη ηπειρωτική πόλη και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής στίβου. Το 1974 εισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, απ’ όπου αποφοίτησε το 1979. Την περίοδο 1977-1979 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στο Πυροβολικό. Παράλληλα με τις σπουδές του, δούλεψε στον Ιππόδρομο αλλά και σε οικοτροφείο στην πλατεία Μεταξά στον Πειραιά. Μάλιστα, το 1981, μετά το τέλος των σπουδών του, εργάστηκε ως διευθυντής πωλήσεων στη Ρικομέξ, στο κτίριο που κατέρρευσε στον σεισμό του Σεπτεμβρίου 1999.

Η ενασχόλησή του με τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών, που ήταν όνειρο ζωής, ήλθε μετά την απόκρισή του σε αγγελία μίας εφημερίδας που ζητούσε «ένα νεαρό άτομο για μερική απασχόληση κι ικανοποιητικό μισθό». Επρόκειτο για την αγγελία γραφείου ιδιωτικών ερευνών που ήθελε κάποιον δραστήριο νεαρό για διάφορες δουλειές. Το 1982 άνοιξε δικό του γραφείο στην οδό Σωκράτους κι αργότερα μετακινήθηκε στο σημερινό του γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου. Η πρώτη υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ήταν υπόθεση κληρονομικών ζητημάτων μίας οικογένειας Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη, μάλιστα, απέκτησε κι άλλους Έλληνες πελάτες και πραγματοποιούσε πολύ συχνά ταξίδια εκεί. Επόμενη σημαντική υπόθεση ήταν αυτή ενός 45χρονου Έλληνα υπαλλήλου μίας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο που υπεξαιρούσε έγγραφα και τα παρέδιδε σε ανταγωνιστές της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν. Από τότε ασχολήθηκε με εκατοντάδες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, εξαφάνισης ανηλίκων, απάτες, πλαστογραφίες και πολλές άλλες. Επιπλέον, το 1990, ξεκίνησε κατασκευαστική εταιρία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα. Παράλληλα διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΣ Γιάννενα και χορηγός της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού ΣΦΠ.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα σε σχέση με το ερευνητικό του έργο, ενώ από το 1997 έγραφε την επιτυχημένη στήλη «Συνακροάσεις» στην εφημερίδα Απογευματινή, την οποία συνέχισε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Press Time.
Το 1990 δημιούργησε τον άτυπο σύλλογο καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας «Αθηνά» που έχει αναδείξει τη δράση συνολικά είκοσι κυκλωμάτων κλοπής αρχαίων αντικειμένων και συμμοριών ιερόσυλων. Η πιο σημαντική υπόθεση είναι η ανακάλυψη, στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στη Νέα Υόρκη, των 258 αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1990 από το Μουσείο της Κορίνθου. Ο ιδιωτικός ερευνητής κι οι συνεργάτες του διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία «γέφυρας» διαπραγματεύσεων με τους αρχαιοκάπηλους και στην επιστροφή στη χώρα μας των αρχαίων αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοσημείωτες επιτυχίες στον τομέα δίωξης της αρχαιοκαπηλίας, αλλά και σε σειρά άλλων υποθέσεων, που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή του στην έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης του 12χρονου Άλεξ τον Μάιο του 2006 στη Βέροια, όπως και σε πολλές άλλες που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.