Εγκαινιάστηκε χθες, στο Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών, η 37η Γιορτή Βιβλίου την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ).

Τα εγκαίνια έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που είπε πως «το βιβλίο άντεξε, παρά τις απώλειες, την κρίση», συμπληρώνοντας: «Το βασικό ζήτημα είναι να μη χάσουμε στην εποχή της εικόνας την επαφή μας με το γραπτό κείμενο». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ωδείου Νίκος Τσούχλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ Κωνσταντίνος Α. Παπαδόπουλος.

Τη βραδιά συμπλήρωσε συναυλία της Σχολής Τρομπέτας του Ωδείου Αθηνών σε μουσική διδασκαλία Δημητρίου Αγάθου και μουσική διεύθυνση Κάτιας Μολφέση.

Οι εκδηλώσεις της Γιορτής Βιβλίου, που θα διαρκέσουν έως και τις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό βιβλιοπαρουσιάσεων, με εκδόσεις που αντιπροσωπεύουν την πρόσφατη παραγωγή, όπως και ποικίλες ειδικές βραδιές με θέματα όπως το αστυνομικό μυθιστόρημα και η σχέση του με το μητροπολιτικό περιβάλλον της Αθήνας, οι ελληνικοί προσανατολισμοί του ξένου κόμικ ή οι νέες τεχνολογίες και τα πνευματικά δικαιώματα. Ιδιαίτερο βάρος θα έχουν οι εκδηλώσεις για τα παιδιά, που περιλαμβάνουν από μουσικά παιχνίδια και παιχνίδια άσκησης της προσοχής μέχρι εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών.

Η Γιορτή Βιβλίου οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στο Ωδείο Αθηνών ενώ τη χρονιά που ξεκίνησε, το 1978, είχε διοργανωθεί στο Άλσος Κηφισιάς. Από τότε μέχρι σήμερα η έκθεση έχει αλλάξει αρκετά «στέκια», αλλά για πολλά χρόνια λειτούργησε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου και στο Πεδίον του Άρεως.