Στο ιστορικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια από την ανέγερση του, διοργανώνεται η 37η Γιορτή βιβλίου.

Στο έργο του αρχιτέκτονα Iωάννη Δεσποτόπουλου, που ανήκει στις κορυφαίες εκφράσεις του ριζοσπαστικά μοντέρνου πνεύματος του Bauhaus και αποτελεί το μοναδικό τμήμα της μεγαλόπνοης σύνθεσής του για το Πνευματικό Kέντρο της Aθήνας το οποίο κατασκευάστηκε, στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους παλαιότερους πνευματικούς θεσμούς της Ελλάδας και είναι σημείο συνάντησης ετερόκλητων μορφών τέχνης, φιλοξενείται ως τις 15 Ιουνίου, η έκθεση βιβλίου που φέτος αλλάζει τοποθεσία και κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης.

«Η ιδέα προέκυψε ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκδοτών, μια πρωτοβουλία την οποία το Ωδείο Αθηνών αγκάλιασε αμέσως", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ωδείου, Νίκος Τσούχλος και συμπλήρωσε "σε μια συγκυρία τόσο δύσκολη όσο η σημερινή, οι συνέργειες υπέρ του Πολιτισμού δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα, αλλά αποτελούν απόλυτη αναγκαιότητα».

Μιλώντας για την στήριξη που παρέχει η πολιτεία στο πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας, ο κ. Τσούχλος είπε: «Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ίδια η έννοια της κρατικής στήριξης όπως την ξέραμε από παλιά έχει σήμερα υποστεί σοβαρό πλήγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να κρύβεται για πάντα πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποποιείται εύκολα εφεξής κάθε ευθύνη όσον αφορά τον Πολιτισμό.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν όσα χρήματα υπήρχαν παλιότερα, ο κεντρικός θεσμικός, συντονιστικός κι εποπτικός ρόλος του κράτους καθίσταται σήμερα διπλά σημαντικός και το κράτος οφείλει να βρίσκεται διαρκώς κοντά στους φορείς εκείνους Πολιτισμού που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αλλά προφανώς από το κράτος δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα, αντίθετα οφείλεις να συνεχίζεις κινείσαι με ό,τι δυνάμεις διαθέτεις και οι πολιτιστικές συνέργειες είναι συχνά ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο».

Στο περιστύλιο του κτιρίου δεκάδες εκδότες εκθέτουν τα βιβλία τους, ενώ πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν τόσο στον κήπο όσο και στις αίθουσες του Ωδείου, καλώντας τους πολίτες σε διαδραστικές εμπειρίες, πάντα με οδηγό τα βιβλία.

«Το Ωδείο Αθηνών συνεργάζεται ήδη στενά τόσο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας γραφεία στεγάζονται στο κτίριο της οδού Ρηγίλλης, όσο και με μουσικά σύνολα, όπως το Ensemble Kyklos και η Ορχήστρα Δωματίου Academica Αθηνών. Μελλοντικές συνέργειες, πέραν από το Σύλλογο Εκδοτών που θα θέλαμε να ξαναδούμε στους χώρους μας του χρόνου, σχεδιάζονται και με άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. Βασικός στόχος μας είναι να ξαναγνωρίσουν οι Αθηναίοι το εμβληματικό κτίριο Δεσποτόπουλου όπου στεγάζεται το Ωδείο Αθηνών και το οποίο μοιάζουν να έχουν ξεχάσει επί δεκαετίες παρ’ όλη του την κεντρική θέση στην πόλη» τόνισε ο διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.