«Ένας λόγος παραπάνω» είναι ο τίτλος μιας ενότητας συνεντεύξεων από ανθρώπους της Τέχνης και της Διανόησης στη Λίνα Νικολακοπούλου και στον Άρη Σκιαδόπουλο, που πραγματοποιούνται στο μικρό αμφιθέατρο του Gazarte στο Γκάζι.

Πρόκειται για μια σειρά συναντήσεων, που ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου και συνεχίζονται κάθε Δευτέρα στις 9, με συνεντεύξεις με πνευματικούς ανθρώπους αλλά και συζήτηση με το κοινό, με στόχο να αφυπνισθούμε και να βγούμε από την παθητικότητα της καθημερινότητας και κυρίως να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας.

Ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον πολυχώρο «Gazarte», συζήτησε για το έργο του και τους συγγραφείς που τον επηρέασαν, τον Σάλιντζερ, τον Χεμινγουέι, τον Καβάφη, τον Χατζηδάκι αλλά και την κρίση, την τρόικα και την αλλαγμένη Αθήνα.

«Η ίδια η ονομασία τρόικα είναι όνομα για επιθεώρηση και μάλιστα με ρώσικους υπότιτλους», είπε με χιούμορ ο Μένης Κουμανταρέας. «Είμαστε ένας λαός που μόνο όταν μας ακουμπάνε αντιδρούμε. Από μια άποψη η κρίση μας κάνει και καλό, μας αναγκάζει να βλέπουμε που είναι τα όρια μας», είπε ο συγγραφέας, στηλιτεύοντας την αμετροέπεια των τελευταίων χρόνων.

Μιλώντας για την Αθήνα τόνισε ότι: «Η Αθήνα δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμη. Αυτό μερικούς τους πονάει και ως ένα βαθμό αυτό είναι κατανοητό. Εμένα όμως όχι, δεν ανήκω σ' αυτή την κατηγορία. Κάθε πόλη, μοιραία μεταλλάσσεται, έχει τις εποχές της. Υπάρχει πάντα ο καλός και ο κακός αντίκτυπος. Αλλά κοιτάξτε την πλατεία Ομονοίας, φτάσαμε στο σημείο να νοσταλγούμε το πλαγιαστό σιντριβάνι του Καραμανλή! Νοσταλγώ την καθαριότητα προφανώς, δε νομίζω όμως ότι είμαι νοσταλγός εν γένει. Στέκομαι, νομίζω, ψύχραιμα μπροστά στις αλλαγές», είπε ο συγγραφέας που του αρέσει να πίνει τον καφέ του στην Αχαρνών, στην Κυψέλη, στην Πλατεία Βικτωρίας.

Το «Ένας λόγος παραπάνω» είναι μια ιδέα της Λίνας Νικολακοπούλου που «γεννήθηκε» πέρυσι, όταν είχε αναλάβει να φροντίσει το πρόγραμμα με την Μελίνα Τανάγρη και το Τρίφωνο στο ZOOM και τότε ξεκίνησε να διοργανώνει τις συναντήσεις με τους ποιητές που αγάπησε, κάθε Τετάρτη. «Και ενώ είμαι άνθρωπος του τραγουδιού η καρδιά μου χτυπούσε για αυτή τη μορφή λόγου για τις Τετάρτες» λέει χαρακτηριστικά η Λίνα Νικολακοπούλου. «Αισθανόμουν ότι και αυτή η πλευρά της επικοινωνίας γύρω από την τέχνη του λόγου ή τα εικαστικά ή την ποίηση δημιουργεί ωραίες κοινωνικές συνθέσεις. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικοί οι χώροι στους οποίους ασχολείται κανείς με την ποίηση, ότι μέσα σε ένα χώρο τραγουδιού, σαν να ανανεώνεται αυτό το ανθρώπινο «πάρε -δώσε». Φέτος είχα την ιδέα να γίνει ένα μπουκέτο ευρύτερο, λογοτέχνες εικαστικοί επιστήμονες, να αντικρίσουμε λίγο τους ανθρώπους που αγαπάμε, που μας συγκινεί το έργο τους και να τους ακούσουμε έξω από μια στενή λογική του «τι είναι το τελευταίο τους βιβλίο» μόνο. Επειδή η χρονιά αυτή είναι μία χρονιά δύσκολη και απαιτητική μου αρέσει να συζητάμε ανοιχτά τη θέση του καθενός μας. Τις συναντήσεις παρακολουθεί μια κρίσιμη μάζα 60 ανθρώπων που όταν τους αφορά περισσότερο γίνονται 120. Τις παρακολουθούν 3 διαφορετικές γενιές, είναι πάντως ένας σταθερός ερχομός και αυτό με έχει ευχαριστήσει πολύ», τόνισε η κ. Νικολακοπούλου.

Στις επόμενες 2 εβδομάδες και έως την Μ. Δευτέρα θα είναι καλεσμένοι ο Σταμάτης Κριμιζής, ο ακαδημαϊκός που εργάζεται στη NASA, και ο Στέλιος Ράμφος.