current views are: 1

12 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση08:20

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ καταφθάνει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τις «Ψευδοεξομολογήσεις»

Μια πολυαναμενόμενη παράγωγή, που έκανε πρεμιέρα λίγους μήνες πριν στο θέατρο Οντεόν στο Παρίσι, και έκτοτε περιοδεύει εντός και εκτός Γαλλίας, προσγειώνεται σήμερα στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Δημοσίευση 08:20’
αρθρο-newpost

Μια πολυαναμενόμενη παράγωγή, που έκανε πρεμιέρα λίγους μήνες πριν στο θέατρο Οντεόν στο Παρίσι, και έκτοτε περιοδεύει εντός και εκτός Γαλλίας, προσγειώνεται σήμερα στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Μια πολυαναμενόμενη παράγωγή, που έκανε πρεμιέρα λίγους μήνες πριν στο θέατρο Οντεόν στο Παρίσι, και έκτοτε περιοδεύει εντός και εκτός Γαλλίας, προσγειώνεται σήμερα στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο λόγος για τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό, μία από τις πιο διάσημες και αριστοτεχνικά γραμμένες κωμωδίες του 18ου αιώνα, με πρωταγωνίστρια την μεγάλη Γαλλίδα ντίβα Ιζαμπέλ Ιπέρ, στη στιβαρή σκηνοθεσία του μετρ Λικ Μποντί.

 Σκηνοθέτης με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Μποντί συστήνεται στο ελληνικό κοινό με μια παράσταση απαλλαγμένη από τα στερεότυπα των παλαιών αναγνώσεων, που μεταφέρει το έργο στο σήμερα. Αναδεικνύοντας την εκφραστική κομψότητα του κειμένου – το περίφημο «μαριβοντάζ»-, αλλά και τις σιωπές, βασίζεται στις λαμπρές ερμηνείες, με κορυφαία αυτήν της Ιζαμπέλ Ιπέρ, που μεταβαίνει αριστοτεχνικά από το ένα συναίσθημα στο άλλο.

 Με περισσότερες από ενενήντα ταινίες στο ενεργητικό της και 13 υποψηφιότητες για βραβείο Σεζάρ καλύτερης ερμηνείας, δις βραβευμένη στις Κάννες και στη Βενετία και με ρόλους-φετίχ στο θέατρο, η 61χρονη ηθοποιός καταφθάνει για τρίτη φορά στην Αθήνα και στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά τις αλησμόνητες ερμηνείες της στο «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον το 2008 και στο «Λεωφορείον ο Πόθος», στην εκδοχή του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι το 2010.

Αυτή τη φορά θα είναι η πλούσια χήρα Αραμίντ, αντικείμενο του πόθου του ξεπεσμένου αριστοκράτη Ντοράντ, τον οποίο υποδύεται ένας από τους πιο ταλαντούχους Γάλλους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο γνωστός και από τον κινηματογράφο Λουί Γκαρέλ. Ο Γκαρέλ που είχε παίξει τον γιο της Ιπέρ στην ταινία «Η μητέρα μου», εμφανίζεται τώρα στο ρόλο του επίδοξου εραστή της.

 Tαυτισμένος με τη «μεταφυσική της καρδιάς», ο Μαριβό αποθεώνει στο έργο του τη στρατηγική του αιφνιδιασμού και της δοκιμασίας, ενώ εμμέσως υπογραμμίζει τις κοινωνικές ανισότητες. Στις «Ψευδοεξομολογήσεις» (1737), ο φτωχός Nτοράντ είναι ερωτευμένος με την πλούσια χήρα Αραμίντ. Εκείνη, πάλι, δεν του δίνει καν σημασία. Πώς θα μπορέσει να κερδίσει την καρδιά αυτής της χειραφετημένης γυναίκας; Ο κανόνας του κωμικού είδους θέλει στο τέλος ενωμένους τους ερωτευμένους.

 Ένα πρόσωπο-κλειδί, ο Ντιμπουά-πρώην υπηρέτης του Nτοράντ- , σαν «από μηχανής θεός», αναλαμβάνει να οργανώσει τη μετάβαση στο αίσιο τέλος, κινώντας επιδέξια τα νήματα της ίντριγκας. Στον μακρύ δρόμο προς την κατάκτησή της Αραμίντ, οι εξομολογήσεις έχουν το μερίδιό τους: συναισθηματικές εκφράσεις, μικρά ψέματα ίσως οδηγήσουν στην αλήθεια του έρωτα. Ωστόσο, το παιχνίδι ανάμεσα στον έρωτα και στο χρήμα μοιάζει τόσο μπερδεμένο, που κανείς δεν μπορεί εύκολα να εικάσει ποιο είναι το ισχυρότερο…

 Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014». Έως τις 14/06. Τιμές εισιτηρίων : 30, 25, 20, 15, 10, 5ευρώ.