2013-2014 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κ.Θ.Β.Ε./ Διεθνής δραστηριότητα
Lysistrata project - Αριστοφάνης
Επανάληψη: Μονή Λαζαριστών - Φουαγιέ, 25/6/2014

Μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., ο Αριστοφάνης επινοεί τη Λυσιστράτη. Η ηρωίδα του ομώνυμου έργου του, συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη η κατάληψη του δημοσίου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου. 

Η Λυσιστράτη, αυτή η ιδεαλίστρια, στο έργο του Αριστοφάνη, καταφέρνει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Χάρη στο «λαμπερό και εύθραυστο» σχέδιο της ηρωίδας, στο τέλος του έργου η συμφιλίωση είναι ο μεγάλος νικητής. Με ποιον όμως συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησης τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;

Συγγραφέας: Αριστοφάνης
Ελεύθερη απόδοση: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Σκηνοθεσία: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Σκηνικά: Παπαδοπούλου, Σοφία
Κοστούμια: Παπαδοπούλου, Σοφία
Βοηθός σκηνοθέτη: Κουμανδράκη, Εύα
Βοηθός σκηνοθέτη: Καραούλης, Απόστολος
Ειδικός συνεργάτης: Κοντογιάννη, Αμαλία

Ηθοποιοί 
Μπαλαούρα, Γιολάντα (Λυσιστράτη
Βασιλείου, Λουκία (Καλονίκη) 
Παγιατάκη, Ιωάννα (Μυρίνη) 
Βλάχου, Μομώ (Λαμπιτό)
Σημείωση Καλλιτεχνικής Διανομής
Ευχαριστούμε τη Θώμη Παπαδημητρίου για την ευγενική παραχώρηση μέρους των κοστουμιών της παράστασης.
Πρώτη παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την έκθεση «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. – 2014 μ.Χ. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και τον χρόνο».

Μονή Λαζαριστών - Φουαγιέ (25/06/2014)