Ο 56χρονος Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, καταξιωμένος χορογράφος της Ιαπωνίας και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη έρχεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το σόλο του με τίτλο «Miroku», μία στοχαστική εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο χώρο και το φως, εμπνευσμένη από το μοντέρνο χορό και τις πολεμικές τέχνες, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 15 και 16 Απριλίου (20:00).

Το έργο αντλεί τον τίτλο του από το όνομα που έδωσαν οι Ιάπωνες στην τελευταία μετεμψύχωση του Βούδα, λίγο πριν από τη νιρβάνα, όταν ο κόσμος αγγίζει την αρμονία. Ο Μιρόκου συμβολίζει την εντέλεια, την ύψιστη ποιότητα της επίγειας ζωής η οποία κατακτάται μέσα από διαρκείς αναμετρήσεις του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με τον έξω κόσμο.

Ο Τεσιγκουάρα, με το έργο του αυτό, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2007 στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο, φτιάχνει μία αλληγορία για τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι αν η ανθρωπότητα μοιάζει με φυλακή, είναι ταυτόχρονα και άσυλο καθώς και μία αχανής έκταση πιθανοτήτων.

Για τον Τεσιγκαουάρα, η αρμονία είναι «μια διαρκώς κινούμενη ισορροπία, που δεν ολοκληρώνεται ποτέ» και η παράστασή του ακολουθεί τα αεικίνητα στάδια αυτής της ισορροπίας, σαν κεφάλαια μεταμορφώσεων, στα οποία εξερευνά τις ιδέες για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε ένα παιχνίδι του σώματός του με τους φωτισμούς.

Γεννημένος το 1954 ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, είναι ένας «συνολικός» δημιουργός: χορογραφεί, σχεδιάζει σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και επιμελείται τη μουσική για τις παραγωγές του.

Άρχισε την καριέρα του στο Τόκιο, το 1981, αφού έκανε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό σπουδών: κλασσικό μπαλέτο και πλαστικές τέχνες. Πήρε από την αρχή αποστάσεις από τη συμβατική παράδοση του χορού στην Ιαπωνία και άρχισε να χτίζει ένα προσωπικό ύφος, βασισμένο στο διάλογο του χορευτή με το σώμα του.

Παράλληλα με τη χορογραφική του καριέρα, ο Τεσιγκαουάρα έχει κερδίσει το διεθνές ενδιαφέρον και στις εικαστικές τέχνες, με βίντεο εγκαταστάσεις και φιλμ/βίντεο, σε εκθέσεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Από το 2006 διδάσκει ως ειδικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Σωματικής Έκφρασης στον τομέα της Σύγχρονης Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Ρικίο (Rikkyo) στην Ιαπωνία.

«Μελετάμε το σώμα ως τη βασική προϋπόθεση της έκφρασης … παροτρύνω τους φοιτητές να μην βιάζονται και να ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά τη διαίσθησή τους και τις ευαισθησίες τους, να διαμορφώνουν απόψεις που θα έχουν νόημα για αυτούς και θα τους ταιριάζουν. Τους λέω ότι πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους με σαφήνεια και με τις δικές τους λέξεις» αναφέρει ο ίδιος.

Το «Μιρόκου», παρουσιάζεται στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο πλαίσιο της σειράς «Χορός στο Μέγαρο». Η χορογραφία, τα σκηνικά, ο σχεδιασμός των φωτισμών και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Τεσιγκαουάρα. Η μουσική επιμέλεια είναι των: Neil Griffiths, Kei Miyata, Saburo Teshigawara.