current views are: 1

7 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση14:32

Ο Μίνως Μάτσας «έξω» από τον Κήπο του Μεγάρου

Ο Κήπος του Μεγάρου, ο Κήπος της πόλης, τις καλοκαιρινές νύχτες γεμίζει μουσική.

Δημοσίευση 14:32’
αρθρο-newpost

Ο Κήπος του Μεγάρου, ο Κήπος της πόλης, τις καλοκαιρινές νύχτες γεμίζει μουσική.

Τετάρτη 23 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.

Τραγουδούν:

Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Χαρούλης.

Ο Κήπος του Μεγάρου, ο Κήπος της πόλης, τις καλοκαιρινές νύχτες γεμίζει μουσική. Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο συνθέτης Μίνως Μάτσας για πρώτη φορά επί σκηνής παρουσιάζει τα τραγούδια του καθώς και μουσικά θέματα από τη μικρή, τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία. Συμπαίκτες στην εξωστρεφή αυτή συνάντηση, τέσσερις φωνές διακεκριμένες, συνοδοιπόροι του στην περιπέτεια της μουσικής: η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Γιάννης Χαρούλης. Μαζί τους οκτώ καταξιωμένοι μουσικοί, με τον ίδιον τον συνθέτη στο πιάνο.

Το 1994 ο Μίνως Μάτσας συνέθεσε τον πρώτο του κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Χίλιες και μία νύχτες… πάλι», σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου. Από κει και πέρα η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο και η μία συνεργασία προκαλούσε την επόμενη: Έγραψε τραγούδια για τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τη Σωτηρία Λεονάρδου, την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τον Γιάννη χαρούλη, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και άλλους γνωστούς ερμηνευτές, και συνεργάστηκε με σημαντικούς στιχουργούς όπως ο Ισαάκ Σούσης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Γιάννης Σπυρόπουλος «Μπαχ», η Ελένη Φωτάκη, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Η πρόταση για το σάουντρακ της βωβής υπέροχης ταινίας του Πάμπστ Diary of a lost girl, το 1996, άνοιξε στον Μίνω Μάτσα ένα νέο παράθυρο στην ορχηστρική μουσική. Μετά τις σπουδές του στη Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης, μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ασχολήθηκε με τη σύνθεση για το σινεμά.

Έργα για τον κινηματόγραφο, το θέατρο, το σύγχρονο χορό, την τηλεόραση… Σε αυτή την διαδρομή, αξίζει να αναφέρουμε μερικούς σημαντικούς σταθμούς. Τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για την ταινία The Parthenon, που παρουσιάστηκε το 2004 στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, τη συναυλία όπου παίχτηκε η σουίτα από το Diary of a Lost Girl στο Alice Tully Hall του Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης, καθώς και τις παραστάσεις του Αριστοφάνη Όρνιθες και Ειρήνη, που ανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ακόμη, τα δύο βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τα σάουντρακ των ταινιών Eduart και Σκλάβοι στα δεσμά τους.

Η συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής θα θυμίσει στο κοινό παλιές και πρόσφατες επιτυχίες του δημιουργού, ερμηνευμένες από αξιόλογους τραγουδιστές, με τους οποίους συνεργάζεται αυτή την περίοδο σε νέες δισκογραφικές δουλειές, που θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Minos EMI.

Προπώληση εισιτηρίων: € 10

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: € 12


σχετικα αρθρα