Εκτενέστατο αφιέρωμα στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα New York Times, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη λειτουργία του.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα, η εφημερίδα γράφει για «φιλόδοξο σχέδιο» αποκατάστασης των Καρυάτιδων, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εορτάστηκε επ' ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
 
«Για 2500 χρόνια, οι έξι αδελφές στάθηκαν απτόητες στην κορυφή της Ακρόπολης» όπως σημειώνεται, καταγράφοντας τις περιπέτειες από τις «φωτιές του πολέμου» ενώ όταν διαπράχθηκε η απαγωγή της μίας τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με το θρύλο, «ακουγόταν το κλάμα μέσα στην νύχτα των άλλων πέντε».

Οι New York Times σημειώνουν πως εδώ και τρεισήμισι χρόνια, οι συντηρητές στο Μουσείο Ακρόπολης είχαν επιδοθεί στον καθαρισμό των αγαλμάτων ιωνικού ρυθμού που εικάζεται ότι ήταν έργο του Αλκαμένη, μαθητή του ξακουστού Φειδία. 

Μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί οι πέντε Καρυάτιδες που κατά την αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο, ενώ η έκτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο που αγόρασε το γλυπτό πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.
 
Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές «χρησιμοποιούν την αποκατάσταση» των Καρυάτιδων ως «μέσο πίεσης» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τις βρετανικές Αρχές.

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ για την αναγκαιότητα «αποκατάστασης» των γλυπτών και της επιστροφής τους στην Αθήνα, καθώς τις τοποθετήσεις του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.