Αρχίζουν αύριο σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης οι εργασίες του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φιλοσοφίας (ΔΕΕΦ), του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού (ΔΙΚΕΦΙΠ) και της Νοτιοαφρικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SASGPH).

Θέμα του συνεδρίου που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου είναι η «ελληνική φιλοσοφία και ηθικά και πολιτικά ζητήματα στην παγκοσμιοτική εποχή».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το «συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους φιλοσοφούντες, ειδικούς στην Ελληνική φιλοσοφία, θεωρητικούς και φιλοσόφους της ηθικής και της πολιτικής ζωής, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων , ειδικούς στην επικοινωνία, κυβερνητικά στελέχη και σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται».

Οι κυριότερες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου είναι οι εξής:

1.Σόλων, Κλεισθένης, Αισχύλος, Πυθαγόρειοι καθώς και οι απόψεις των άλλων Προσωκρατικών διανοητών σε σχέση προς τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

2. Σωκράτης, Πλάτων και πλατωνική παράδοση (Platonism) και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

3.Αριστοτέλης και η Αριστοτελική παράδοση και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

4. Η στωική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

5.Η επικούρεια φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

6. Η κυνική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

7. Η μετακλασσική ελληνική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας

8.Ανακοινώσεις που συγκρίνουν τα ανωτέρω θέματα της ελληνικής φιλοσοφίας με άλλες φιλοσοφικές παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσεως γίνονται δεκτές.

Στο Συνέδριο αυτό (που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 70 σύνεδροι- επιστήμονες), συμμετέχουν ως εισηγητές Έλληνες και ξένοι Καθηγητές φιλοσοφίας και φιλόσοφοι ,ερευνητές και πνευματικοί άνθρωποι όπως:

  • Ο Πρόεδρος της Nοτιοαφρικανικής Eταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις Aνθρωπιστικές Σπουδές, Καθηγητής κ. Aναστασίος Λαδικός, Πανεπιστήμιο Νοτίου Αφρικής.
  • Ο Επίτιμος Προέδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Korea University, κ. Hong-Bin Lim.
  • Η Επίτιμος Προέδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγήτρια στο Dowling College, USA, κ. Linda Ardito
  • Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Χρήστος Ευαγγελίου, Towson University των ΗΠΑ
  • Ο Επίτιμος Προέδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Καθηγητης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Tsukuba, Ιαπωνία, κ. Shigeru Yonezawa
  • Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητήςκ. Thomas M. Robinson, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς.
  • Η Καθηγήτρια Lilia Castle  Professor of Philosophy  Chaminade  University of Honolulu, Hawaii,  USA
  • Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακαδημαϊκός

Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου