Ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο προσεχές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαρτίου.

Κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, πρόκειται να απονεμηθεί ο Χρυσός Φοίνικας στον 71 ετών Μπερτολούτσι για την συνολική προσφορά του στον χώρο του κινηματογράφου. .

«Η ποιότητα του έργου του, το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται καθημερινά ανέπαφο χάρις στη μοναδικότητα και την έκτασή του, την δύναμη της προσήλωσης του στις κινηματογραφικές αρετές και στους δεσμούς που δημιουργεί, κάνει τις Κάννες τον πρώτιστο νόμιμο αποδέκτη του», τόνισαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ και ο διευθυντής του Τιερί Φρεμό.

Στο παρελθόν με Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο του έργου τους είχαν τιμηθεί και οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Γούντι Άλεν και Κλιντ Ίστγουντ.

Ωστόσο, πλέον το συγκεκριμένο βραβείο θα απονέμεται σε ετήσια βάση και θα προορίζεται για σκηνοθέτες οι οποίοι ουδέποτε είχαν τιμηθεί άλλοτε με Χρυσό Φοίνικα για τις ταινίες τους.

Ο Μπερτολούτσι έχει περιβληθεί με παγκόσμια φήμη για τις σημαντικές του ταινίες, που περιλαμβάνουν τίτλους όπως το «Πριν την Επανάσταση» του 1964, «ο Κομφορμίστας» του 1970, το «1900» του 1976, το «Τελευταίο Τάνγκο στο Παρίσι» του 1972 , ή ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» του 1987 και για την τελευταία αυτή ταινία είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ.

 

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών θα είναι ο αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας από τους ερμηνευτές στο «1900».