Επαναπροβολή του αριστουργήματος του σκηνοθέτη στους δρόμους του Νέου Κόσμου.

Μια βόλτα στο Δουργούτι. Που είναι, εκεί, πάνω – κάτω που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Intercontinental. Πυκνοκατοικημένο πλέον, με τις πολυκατοικίες του αλλά και με τα προσφυγικά του. Προσφυγική συνοικία ήταν και τότε που ο σκληρά εργαζόμενος Κοσμάς (Γιώργος Φούντας), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιδιά του, βρέθηκε να είναι μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με έναν απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός).

Η βοήθεια των γειτόνων αποδείχθηκε πολύτιμη, ο Κοσμάς τα κατάφερε να βγει αλώβητος από την περιπέτειά του και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Μαρίας (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου)… Ναι, αυτή είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση της ταινίας «Μαγική Πόλις», ενός φιλμ που αποτέλεσε σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο χάρη στην ευτυχή καλλιτεχνική συνεύρεση του Νίκου Κούνδουρου με τη σπουδαία ελληνίδα πεζογράφο Μαργαρίτα Λυμπεράκη (σενάριο) και τον εξίσου σπουδαίο Μάνο Χατζιδάκι (μουσική).

Επηρεασμένος από τον ιταλικό νεορεαλισμό «ο Κούνδουρος εστιάζει στις αγωνίες της εργατικής τάξης και των προσφύγων και παραδίδει μια ταινία ευαίσθητης κοινωνικής αντίληψης». Η «Μαγική Πόλις» αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη αλλά είναι και η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Θανάσης Βέγγος. 

Info

26 Αυγούστου 2014 
Στον Νέο Κόσμο, πίσω από το Intercontinental. Ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη.