Έκθεση με θέμα την "Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά UNESCO -Μνημεία των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ και Μνημεία της Ελλάδας", εγκαινίασε χθες το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, στα πλαίσια της 20ης επετείου από την Ίδρυση της "Ομάδας Βίσεγκραντ" και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων (18 Απριλίου).

«Η διπλωματία και ο πολιτισμός έχουν κοινά σημεία και το πιο σημαντικό είναι πως η διπλωματία αποτελεί από μόνη της πολιτισμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Κουβέλης και χαρακτήρισε την Ομάδα Βίσεγκραντ, «έναν σημαντικό συνεργάτη για την Ελλάδα που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας βασισμένη στον πολιτισμό» .

Η Ομάδα Βίσεγκραντ (γνωστή και ως «οι 4 του Βίσεγκραντ» ή «V4») είναι μια άτυπη περιφερειακή συμμαχία τεσσάρων χωρών- της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας- με κοινές δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, κοινή ιστορία, παραδόσεις, πολιτισμό και γεωγραφική θέση.

Ο Πρέσβυς της Σλοβακίας Jan Voderadsky, κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή γι αυτήν την «άτυπη αλλά δυναμική ομάδα», ανέφερε πως «η ομάδα Βίσεγκραντ είναι ανοιχτή σε συνεργασία με νέους εταίρους και τα μέλη της πιστεύουν πως η ομάδα αυτή μπορεί ν’αποτελέσει μια πλατφόρμα που θα προσελκύσει την προσοχή της ελληνικής διπλωματίας, του εμπορικού τομέα, της κοινωνίας και των πολιτών».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες μνημείων των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ και της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο σημερινός κατάλογος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO αριθμεί συνολικά 911 πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους, από τους οποίους οι 17 είναι ελληνικά μνημεία. Η Ουγγαρία αριθμεί 8 μνημεία και φυσικά τοπία, η Πολωνία 13, η Σλοβακία 7 και η Τσεχική Δημοκρατία 12.

Η συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972, ενώ η Ελλάδα τη συνυπέγραψε το 1981.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ο επίσημος φορέας συνεργασίας της UNESCO με τη χώρα. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξή της.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, ανέφερε στα εγκαίνια της έκθεσης : «Η χώρα μας διαθέτει μνημεία οικουμενικής αξίας που αποτελούν όχι μόνο εθνικό θησαυρό και κοινή κληρονομιά αλλά και πνευματική παρακαταθήκη που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου πολιτισμού».

Στόχος της έκθεσης είναι να συμβάλλει σε μια καλύτερη κατανόηση της σημασίας της Παγκόσμιας κληρονομιάς και να ενθαρρύνει τις χώρες να καταβάλουν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για την προστασία των μνημείων τους.

Την έκθεση διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, ενώ την επιμέλειά της ανέλαβε η φωτογράφος Τζένη Κριμίτση.

Για το κοινό, η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 13 έως και τις 21 Απριλίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 το πρωί έως 4 το μεσημέρι.