current views are: 1

27 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση08:41

Υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Την υποψηφιότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Δημοσίευση 08:41’
αρθρο-newpost

Την υποψηφιότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Την υποψηφιότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Αρχικά, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ζούρο η διακήρυξη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO το 1972.

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα μνημείο προκειμένου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα 17 ελληνικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, τα Μετέωρα, η Ολυμπία τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας κ.ά.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της διάλεξης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που καθιστούν το Απολιθωμένο Δάσος μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο ιστορικό προστασίας και ανάδειξής του, στην προστατευόμενη περιοχή η οποία αποτελεί έναν μοναδικό χώρο στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια και στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως αλλά και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου.


σχετικα αρθρα