Στην απολαυστική, τρελή κωμωδία «Ένα περιστέρι κάθισε στο κλαδί, διαλογιζόμενο για την ύπαρξη» του Σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Αντερσον, απονεμήθηκε, όπως αναμενόταν, το Χρυσό Λιοντάρι του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Πρόκειται για μια όμορφη, με έξυπνα, απολαυστικά ευρήματα (συχνά μαύρη) κωμωδία, με διάφορα επεισόδια που διακωμωδούν σκηνές από την καθημερινή ζωή της σύγχρονης αστικής κοινωνίας μας.

«Επεισόδια που αντλώ από όσα βλέπω καθημερινά», όπως ανέφερε σε συνομιλία πριν από τη βράβευσή του στο ΑΠΕ.

«Μου αρέσει να πηγαίνω και να κάθομαι σε διάφορα καφέ και άλλα μέρη και να σημειώνω διάφορα πράγματα που βλέπω. Από τα απλά αυτά επεισόδια μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά πράγματα. Πολλά από αυτά τα χρησιμοποίησα στην ταινία μου, ενώ άλλα τα αφήνω για μιαν επόμενη. Δεν πετώ τίποτα. Είναι όπως με το φαγητό, αν μείνει κάτι δεν το πετάς αλλά το κρατάς για αργότερα».

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι απέσπασε το Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας για τη δοσμένη με λυρισμό ταινία του «Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου», ενώ το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο μουσικοσυνθέτη Αλεξάντρ Ντεπλά, απονεμήθηκε στον Αμερικανό ντοκιμαντερίστα Τζόσουα Οπενχάιμερ για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του, «Η όψη της σιωπής» με θέμα την γενοκτονία στην Ινδονησία.

Στον Αμερικανό Ανταμ Ντράιβερ και την Ιταλίδα Αλμπα Ρόρβάχερ, πρωταγωνιστές της ταινίας «Hungry Hearts», που ερμηνεύουν ένα παντρεμένο ζευγάρι σε κρίση όταν ετοιμάζονται να αποκτήσουν παιδί, απονεμήθηκαν τα βραβεία Βόλπι καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας. 

Το βραβείο σεναρίου κέρδισε ο Ιρανός σκηνοθέτης Ρακσάν Μπάνι-Ετεμάντ για την ταινία του «Ιστορίες», σχόλιο πάνω στην κοινωνική κατάσταση στο Ιράν μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ενώ στον Τούρκο σκηνοθέτη Καάν Μουζντετσί απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ταινία του «Σίβας», που αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού και του σκύλου του στην Ανατολία.

Παράλληλα βραβεία
Διπλό βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος στο ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ «Η όψη της σιωπής», απένειμαν οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και οι κριτικοί της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Κινηματογράφου (FEDEORA). 

Ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Μέρες των Δημιουργών» έδωσαν στην κορεάτικη «Ένα προς ένα» του Κιμ Κι-Ντουκ οι κριτικοί της FEDEORA.

Ακολουθεί ο κατάλογος των υπολοίπων βραβείων που απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ:

Αργυρός Λέων, βραβείο Σκηνοθεσίας: Αντρέι Κοντσαλόφσκι για το «Postman's White Nights» (Ρωσία)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «The Look of Silence», του Τζόσουα Οπενχάιμερ (ΗΠΑ)

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Sivas», του Κάαν Μουτσντέτσι (Τουρκία)

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού: Ανταμ Ντράιβερ για το «Hungry Hearts» (ΗΠΑ)

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού: Αλμπα Ρορβάχερ για το «Hungry Hearts» (ΗΠΑ)

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για τον καλύτερο/καλύτερη νέο/α ηθοποιό: Ρομέν Πολ για τον «Le Dernier Coup de Marteau» (Γαλλία)

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: «Ghesseha» του Ραχσάν Μπάνι-Ετεμάντ (Ιράν)