Εκδήλωση- αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20.30 στο Ρέθυμνο με κείμενα και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων υπό την αιγίδα της ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Δήμου Ρεθύμνης.

Οι ύμνοι θα αποδοθούν από τη Χορωδία "Παύλος Βλαστός", η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Αντώνη Μιχελουδάκη ενώ η αφήγηση και η επιμέλεια κειμένων έγινε από τους Εύα Περπυράκη και Θοδωρή Ρηγινιώτη.

Σήμερα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης διδάσκεται σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης τα σχολεία, σε πανεπιστήμια και σεμινάρια, ενώ εξακολουθεί να συγκινεί μικρούς και μεγάλους με το μεγαλείο της πένας του. Το έργο σταθμός στην καριέρα του το οποίο μάλιστα ενέπνευσε κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες ήταν "Η φόνισσα" και παρά το ότι γράφτηκε το 1902, είναι πόνημα καθαρά διαχρονικό.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έφυγε από τη ζωή 3 Ιανουαρίου του 1911 και αξίζει να γνωρίζουμε πως ο "κοσμοκαλόγερος" της πεζογραφίας όπως ήταν το προσωνύμιο του ήταν γιος ιερέα, από τη Σκιάθο, μεγαλωμένος σε πολύτεκνη οικογένεια με 9 αδέρφια. Ο ίδιος εργάστηκε στην εφημερίδα "Ακρόπολη", του Βλάση Γαβριηλίδη, με μισθό 250 δραχμών το μήνα, αλλά η οικονομική του κατάσταση ήταν απογοητευτική. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι τα διέθετε εξ' ολοκλήρου σε φτωχούς σε Αθήνα και Σκιάθο την ίδια ώρα, που ο ίδιος είχε επιλέξει να ζει φτωχικά σε φτηνά δωμάτια και με ρούχα πρόχειρα.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης επέλεγε ως σύντροφο τη μοναξιά του, είχε ελάχιστους φίλους και συνήθιζε να ψάλλει στον Άγιο Ελισαίο στην Πλάκα της Αθήνας. Όμως η παρακαταθήκη του στην ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο, ήταν ο λογοτεχνικό θησαυρός των 180 διηγημάτων, ποιημάτων, μελετών και άρθρων.