Με τη συμμετοχή και των πέντε μουσείων της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο και το επικεφαλής των διοργανωτών Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) διοργανώνεται φέτος η 3η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης υπό το γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις- Make it new”.

Διοργάνωση που συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού (με θέμα το 2011 τη Μέση Ανατολή) χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία -Θράκη 2007-2013 και την Ευρωπαϊκή Ένωση (με το συνολικό ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ για τις τρείς μέχρι τώρα διοργανώσεις) και θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά φέτος- όχι στις αρχές του καλοκαιριού (όπως γινόταν μέχρι σήμερα) αλλά στην περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου οπότε η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτιστικών δράσεων της χώρας, με την Διεθνή Έκθεση, το φεστιβάλ Κινηματογράφου, τη «μίνι» Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου (μόνο για εικαστικά θέματα) που ορίστηκε επίσης για το φθινόπωρο, τα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης - όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου των διοργανωτών φορέων στο Δημαρχείο της πόλης, έχει τίτλο «Ο γκρεμός και το ρέμα» (σε μια εικαστική αλλά και ιδεολογική -εννοιολογική παράφραση της ελληνικής παροιμίας «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αλλά και ως πρόταση -όπως έλεγε στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Δ.Σ. του βασικού διοργανωτή φορέα Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κατερίνα Κοσκινά «ως καλλιτεχνικό ύφος που θέτει ζητήματα υπαρξιακά ενώ καταδεικνύει πως μεταξύ του… γκρεμού και του ρέματος μπορεί να εντοπισθεί η «κόλαση» αλλά και ο «παράδεισος» της δημιουργίας).

Το κεντρικό πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε θα λάβει χώρα σε ιστορικά κτίρια της πόλης (Αλατζά Ιμαρέτ, Μπέη Χαμάμ, Κάζα Μπιάνκα, Γενί Τζαμί) αλλά και στα πέντε μουσεία της πόλης που συνιστούν το διοργανωτικό σχήμα της.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αναπτυχθεί μεγάλη έκθεση για την παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη (ξεκινά από τον 3ο π.Χ. αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες» (για τη σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο «Βυζάντιο και τους Άραβες από τον 7ο αιώνα έως το 1453). Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φιλοξενηθεί έκθεση του νέου έργου του Φλαμανδού καλλιτέχνη Jan Fabre με αφορμή την 54η Μπιενάλε της Βενετίας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το «Roaming Images” (μοναδικό φόρουμ που φέρνει σε επαφή την Ανατολή με τη δύση), και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ έκθεση ευρημάτων από τη Φουστάτη (τμήμα σήμερα του παλιού Καίρου -πόλη που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τον 7ο-12ο αιώνα) με τίτλο «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη».