Το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, με τίτλο «Η πρώτη λέξη», παρουσιάστηκε απόψε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη ομιλία του ανθρώπου είναι ένα από τα βασικά θέματα του βιβλίου του, όπως τόνισε ο ίδιος ο συγγραφέας. Για τη συγγραφή του χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια έρευνας. «Συναντήθηκα και συνομίλησα με περισσότερους από 50 κορυφαίους πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες, όπως γλωσσολόγους, παλαιοντολόγους κλπ», είπε ο κ. Αλεξάκης.

Ανέφερε ότι το μυθιστόρημά του περιέχει και στοιχεία αυτοβιογραφίας, καθώς τρεις μήνες πριν από τη συγγραφή του, έχασε τον αδελφό του. «Το μυθιστόρημα είναι σαν το πλέξιμο. Χρειάζονται δύο βελόνες. Η μία είναι η ‘πρώτη λέξη’ και η άλλη ο αδελφός μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πολυβραβευμένος συγγραφέας.

Έκανε μια εκτενή αναφορά στο θέμα της γέννησης της ομιλίας του ανθρώπου και μίλησε για το «δέσιμο» έρευνας και μυθιστορήματος. Ερωτηθείς, τέλος, για την επιλογή του χώρου παρουσίασης του βιβλίου του, ο κ. Αλεξάκης ανέφερε ότι ο χώρος ενός Μουσείου, τού είναι πιο «οικείος» και πιο «ζεστός».

Για ένα πολύ «ενδιαφέρον» βιβλίο, γραμμένο μετά από «μεγάλη» και «επίπονη» έρευνα, έκανε λόγο η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Εξάντας», Μάγδα Κοτζιά, και πρόσθεσε: «Ο φίλος και συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, πριν από 2 ημέρες παρασημοφορήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, για την προσφορά του στα γράμματα».