Εντυπωσιάστηκαν οι θεατές που βρέθηκαν το Σάββατο στο Ηρώδειο από μεγαλειώδη παράσταση μουσικής και χορού για τον Αζερικό πολιτισμό.

Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν δικαίωσαν τον κόσμο που είχε γεμίσει το Ηρώδειο και χειροκρότησε θερμά, και επανειλημμένα, τους 120 Αζέρους καλλιτέχνες, που πρόσφεραν μια γεύση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, συνδυάζοντας την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου, με το μοναδικό μουσικό ηχόχρωμά της που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της παράστασης είχε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Heydar Aliyev» και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν, κυρίας Mehriban Aliyeva, Προέδρου του Ιδρύματος Heydar Aliyev και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, του Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν κ. Azad Rahimov και της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο Ηρώδειο, σε άπταιστα ελληνικά, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κύριος Rahman Mustafayev,υπογράμμισε ότι αυτή η παράσταση αποτελεί την κορύφωση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα για το 2014. Όπως σημείωσε, περισσότερες δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2015, με στόχο την συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.

Παρουσιάστρια ήταν η Ευγενία Μανωλίδου, η οποία τόνισε το διπλό μήνυμα της παράστασης: Το πολιτιστικό καθώς και το ανθρωπιστικό, αφού τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος στήριξης ελληνικών σχολείων.

Στο Ηρώδειο βρέθηκε πλήθος κόσμου και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου: Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,  Άδωνις Γεωργιάδης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ρόδη Κράτσα, ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, η Αμαλία Βαρδινογιάννη, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η σύζυγος του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Nisa Mustafayeva, η Πρόεδρος του Tyre Foundation, κυρία Maha El Khalil Chalabi, ο Μίμης Πλέσσας και η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ, ο Σάκης Ρουβάς, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Τραϊανός Δέλλας.