Μετά την επιτυχία που σημείωσε την περσινή σεζόν, το «Δεκαήμερο» του Νίκου Καραθάνου εντάχθηκε και φέτος στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2014-2015.

Η διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη, θα επαναληφθεί από 10 Οκτωβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Μέσα από 100 νουβέλες, που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του, ο οποίος είναι γεμάτος έρωτα, ευφυΐα και ουμανισμό. Με αφορμή ορισμένους από τους ήρωες του έργου του Ιταλού συγγραφέα, ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα.

Πρωταγωνιστές του; Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλίδες ασφαλείας. Ο σκηνοθέτης μάς αποκαλύπτει στιγμιότυπα από τις πιο συγκινητικές και αστείες καταστάσεις των ερωτικών τους περιπετειών για να μας μυήσει εν τέλει σ' έναν έρωτα γήινο, απαλλαγμένο από την αμαρτία.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Σημειώνεται πως η Εύη Σαουλίδου θα αντικατασταθεί για μερικές παραστάσεις από την Έλενα Τοπαλίδου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης (είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών) έχει επιμεληθεί η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, την κίνηση η Αμαλία Μπένετ, ενώ τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η δραματουργική επιμέλεια ανήκει στη Λένα Κιτσοπούλου. Τη μουσική έχει συνθέσει ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Στη σκηνή εμφανίζεται ο μουσικός Δημήτρης Τίγκας, ενώ ακούγεται η φωνή της μικρής Εύας Σαμιώτη.

Info: από 10 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00, Πέμπτη, Παρασκευή  21.00, Κυριακή 19.30. Εθνικό Θέατρο – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , 210-5288170-171, 210-7234567. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό),  κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13 ευρώ.