current views are: 1

2 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:02

Δεκαήμερο του Βοκάκιου στο Εθνικό θέατρο

Το «Δεκαήμερο» μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, η μεγάλη περσινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζεται και τη φετινή θεατρική περίοδο 2014-2015, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, από τις 10 Οκτωβρίου.

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Το «Δεκαήμερο» μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, η μεγάλη περσινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζεται και τη φετινή θεατρική περίοδο 2014-2015, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, από τις 10 Οκτωβρίου.

Από τις 10 Οκτωβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Το «Δεκαήμερο» μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, η μεγάλη περσινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζεται και τη φετινή θεατρική περίοδο 2014-2015, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, από τις 10 Οκτωβρίου.

Μέσα από εκατό νουβέλες που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του γεμάτο έρωτα, ευφυία και ουμανισμό. Με όπλο τη ζωντάνια, την αμεσότητα και το χιούμορ, ο εμβληματικός Ιταλός συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Με αφορμή κάποιους από τους ήρωες του Δεκαήμερου του Βοκάκιου, δημιουργείται ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα. Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλίδες ασφαλείας. Mας μεταφέρουν σ’ έναν χωρόχρονο όπου το καρδιοχτύπι της «πρώτης φοράς» συνυπάρχει με την αμηχανία, το δέος και την προσμονή για το άγνωστο. Και, τέλος, μας αποκαλύπτουν στιγμιότυπα από τις πιο συγκινητικές και πιο αστείες καταστάσεις των ερωτικών τους περιπετειών για να μας μυήσουν σ’ έναν έρωτα γήινο, απαλλαγμένο από την αμαρτία. 

Η διασκευή του κειμένου, που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη, βασίζεται στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Νίκος Καραθάνος

Δραματουργική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης

Βοηθός σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού

Διανομή (αλφαβητικά):

Αλίκη Αλεξανδράκη

Μαρία Διακοπαναγιώτου

Αναστασία Διαμαντοπούλου

Νίκος Καραθάνος

Γιάννης Κότσιφας

Χρήστος Λούλης

Γιώργος Μπινιάρης

Άγγελος Παπαδημητρίου

Εύη Σαουλίδου

Μιχάλης Σαράντης

Άγγελος Τριανταφύλλου

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Λυδία Φωτοπούλου

Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τίγκας

Ακούγεται η φωνή της μικρής Εύας Σαμιώτη

Σημείωση: η Εύη Σαουλίδου θα αντικατασταθεί για μερικές παραστάσεις από την Έλενα Τοπαλίδου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών


σχετικα αρθρα