Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικότερης απαισιοδοξίας, το Athens Fringe Festival που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, καλεί όλους (καλλιτέχνες, επισκέπτες και εθελοντές) να σκεφτούν αυτά που τους κάνουν ευτυχισμένους και τους δίνουν ώθηση για δράση.

«Smile in the mind» είναι το σύνθημα του φετινού Fringe που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, αλλά και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της πόλης, όπως τον χώρο Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι, τον χώρο πολιτισμού @Ρουφ, το θέατρο Eliart, καθώς και σε πολλές «ευαίσθητες» περιοχές της Αθήνας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση σε συνεργασία με το Edinburgh Festival Fringe, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο.

«Πρόκειται για ένα συμμετοχικό πανηγύρι Τέχνης και Δράσης, χωρίς επιμελημένο περιεχόμενο, με βασική του αρχή να παραμένει ανοιχτό σε όλους χωρίς διάκριση. Πιστεύουμε στον δυναμισμό και την δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών και των ομάδων κοινωνικής δράσης και υπάρχουμε για να παρέχουμε ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης του έργου και της δράσης τους. Τελικός στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς και η δημιουργία νοήματος στη ζωή μας, μέσα από τη δημιουργία, την επικοινωνία, τη συμμετοχή, την καλλιτεχνική ζύμωση και την κοινωνική δικτύωση» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού, Σύνθεση, και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Νέρης.

Όλες οι μορφές Τέχνης έχουν τον χώρο τους στο Athens Fringe Festival: από μουσική, χορό, και θέατρο, ως λογοτεχνία, χειροτεχνία, video art και installations.

«Σε συνέχεια της φιλοσοφίας «Η Αθήνα μας ανήκει» φέτος στρέφουμε την προσοχή μας στο έμψυχο υλικό της πόλης - στους ανθρώπους της. Το φετινό θέμα πραγματεύεται την ευτυχία, και όλα αυτά, μικρά και μεγάλα που κάνουν τον καθένα από εμάς να διατηρεί το χαμόγελο, και την ελπίδα μέσα του, παρά τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες» σημειώνει ο Γιώργος Νέρης.

Οι καλλιτέχνες θα κληθούν να δημιουργήσουν έργα με αυτό το θέμα, και η κοινωνική δράση που θα οργανωθεί θα είναι και αυτή στηριγμένη στην ιδέα αυτή.

«Το Fringe δεν είναι μόνο ένα Φεστιβάλ. Είναι -πολύ περισσότερο- ένα κοινωνικό δίκτυο, που δεν απέχει πολύ από το facebook, ή το myspace, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό και απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με στόχο να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους» τονίζει ο πρόεδρος του Φεστιβάλ.

Η ενεργός δράση και παρέμβαση στην καθημερινότητα της πόλης αποτελεί βασικό στόχο για το Fringe.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Νέρη «η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι κατεξοχήν πολιτική και δευτερευόντως καλλιτεχνική, με την έννοια ότι επιδιώκει την εμπλοκή όλο και περισσότερων ενεργών πολιτών και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται μέσα από τη δομή και τους σκοπούς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Το πρόγραμμα του φετινού Fringe περιλαμβάνει και ένα διώροφο λεωφορείο, με το οποίο ορισμένοι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του φεστιβάλ θα γυρίζουν σε όλη την διάρκεια του, τους δρόμους της Αθήνας και θα κάνουν διάφορες δράσεις.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι το λεγόμενο καλλιτεχνικό αντάρτικο: κατεβαίνεις, παίζεις, μοιράζεις τα flyers και φεύγεις. Θα πάμε σε μέρη που δεν περιμένει κανείς, θα παίξουμε σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, δεν θα πάμε σε οργανωμένους χώρους ούτε καν σε πλατείες. Πριν καταλάβει ο άλλος τι τον χτύπησε εμείς θα έχουμε φύγει. Με αυτόν τον τρόπο το φεστιβάλ θα πηγαίνει στους ίδιους τους πολίτες σε διάφορες ευαίσθητες περιοχές της πόλης, οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν την δυνατότητα, τα χρήματα, ή την διάθεση να έρθουν να το παρακολουθήσουν από κοντά ή επειδή δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουμε»αναφέρει ο Γιώργος Νέρης.

Tο πρώτο Fringe Festival διοργανώθηκε στο Εδιμβούργο το 1947, σαν αντιπαράθεση από ορισμένους καλλιτέχνες που δεν έγιναν δεχτοί να συμμετέχουν στο ήδη διάσημο φεστιβάλ της πόλης. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά το αποτέλεσμα είναι 2 εκατ. επισκέπτες στο Fringe και 500.000 στο επίσημο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ενώ τo «fringe format» έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το τρίτο Athens Fringe Festival ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Απριλίου από το Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Βρυσάκι στην Πλάκα, με ένα Open Day: Ο πρόεδρος του φεστιβάλ και η ομάδα της διοργάνωσης επίσημα παρουσίασαν τους στόχους τους, ενώ το επίσημο πρόγραμμα του Fringe καθώς και οι ομάδες κοινωνικής δράσης που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθούν σύντομα.