Μετά την επιτυχημένη καλλιτεχνική επιμέλεια των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων «Μπακού 2015» που θα γίνει στις 12 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν!

Ο κορυφαίος δημιουργός σχολίασε: "Η ανάθεση της δημιουργίας της τελετής έαρξης για το "Μπακού 2015" αποτελεί για μένα τιμή και πρόκληση. Σκοπός μου είναι να διηγηθώ μια παγκόσμια ανθρώπινη ιστορία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Αζερμπαϊτζάν, με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει το σύγχρονο και το ευρηματικό με τον σεβασμό στην τεράστια και μακραίωνη κουλτούρα της χώρας."

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και ήδη αποκαλούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ευρώπης. Περιλαμβάνουν 20 αθλήματα από τα οποία 14 είναι Ολυμπιακά και έξι μη Ολυμπιακά (ποδόσφαιρο άμμου, μπάσκετ 3Χ3, ακροβατική γυμναστική, καράτε, αεροβική γυμναστική, σάμπο). Θα πάρουν μέρος περίπου 6.000 αθλητές από τις 49 χώρες της Ευρώπης.