current views are: 1

9 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:35

Με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη ο νέος νομπελίστας λογοτέχνης

Απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο, είναι ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Πατρίκ Μοντιανό, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γάλλους συγγραφείς.

Δημοσίευση 13:35’
αρθρο-newpost

Απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο, είναι ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Πατρίκ Μοντιανό, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γάλλους συγγραφείς.

Απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο, είναι ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Πατρίκ Μοντιανό, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γάλλους συγγραφείς.

Ειδικότερα, σήμερα ο Μοντιάνο τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), «για την τέχνη της μνήμης με την οποία ανακαλεί τα πιο άπιαστα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκαλύπτει τη ζωή-κόσμο στην Κατοχή».

Ο 69χρονος γάλλος συγγραφέας είχε να αντιμετωπίσει σφοδρό «ανταγωνισμό» ομοτέχνων του για το Νόμπελ, με υποψηφιότητες όπως τον κενυάτη συγγραφέα Ngugi wa Thiong’o, τον Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami, τη Λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς, και τον σύρο ποιητή Άδωνι. 

Ο Μοντιάνο έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.

Με ρίζες… ελληνικές

Ο Πατρίκ Μοντιάνο αν και γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt, προέρχεται από οικογένεια Σεφαραδιτών που ναι μεν είχε ρίζες στην Ιταλία, όμως οι πρόγονοι τους υπήρξαν για μεγάλο διάστημα κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. 

Ανάμεσά τους υπήρξαν και επιφανείς ραβίνοι της εβραϊκής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και η περίφημη στοά Μοδιάνο, η οποία ανεγέρθηκε το 1922 από τον πρόγονό τους, Ελί Μοδιάνο, που ήταν μηχανικός.

Οι Μοδιανό ολόκληρου του κόσμου κάθε δύο χρόνια συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θυμηθούν τους προγόνους τους και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. 

Το έργο του Πατρίκ Μοντιανό

Από το 1967, ο Πατρίκ Μοντιανό, ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. 

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Οδός σκοτεινών μαγαζιών” (Κέδρος), “Κυριακές του Αυγούστου” (Καστανιώτης), “Ντόρα Μπρούντερ” (Πατάκης), “Η χαμένη γειτονιά” (Χατζηνικολή), “Άνθη ερειπίων” (Οδυσσέας) και “Το άρωμα της Υβόννης” (Λιβάνης). Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ “Lacombe Lucien”. Άλλα έργα του: “La place de l’ etoile”, “Livret de famille”, “Une jeunesse”, “De si braves garcons”, “Vestiaire de l’ enfance”, “Voyage de noces”, “Un cirque passe”, “Du plus loin de l’ oubli”, “Des inconnues”, “Paris tendresse”.

Ντ. Μ.