Μία μεγάλη θεατρική γιορτή ετοιμάζεται στην Αθήνα.

Γνωστοί καλλιτέχνες – υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν μαραθώνιο θεάτρου και χορού πολλών... πράξεων, από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου έως τις 10:30 το βράδυ. Με παιδικές παραστάσεις, με παραστάσεις από και για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και με «ιδιωτικές» παραστάσεις των 7 ατόμων, το φεστιβάλ υπόσχεται μία πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών προσφέροντας διαδραστικές εμπειρίες στους θεατές μέσα από τη συμμετοχή τους.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Syn Praxis είναι μια πρωτοβουλια του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοξενεί στις σκηνές του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και του Θεάτρου 104 έξι παραστάσεις – έργα των υποτρόφων Τζένης Αργυρίου, Ντορίνας Καλεθριανού, Εμμανουέλας Καποκάκη, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Θεοδοσίας Σουρέλου και Έλενας Τιμπλαλέξη. Κύριος στόχος του φεστιβάλ και συνδετικός κρίκος όλων των «Πράξεων» είναι η διάθεση των καλλιτεχνών να συνδεθούν άμεσα με το κοινό, μέσα από παραστάσεις που καταργούν τη σύμβαση σκηνής και πλάτειας και επιχειρούν μία οργανική σύνδεση θεατή και καλλιτέχνη.

Η είσοδος για όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την έναρξη κάθε παράστασης στα ταμεία του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και του Θεάτρου 104 στην οδό Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι.

Επιμέλεια – Οργάνωση Φεστιβάλ: Κέλλυ Διαπούλη – Χαρά Σύρου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Praxis Ι

”Μαμά μου, ΜΟΥ!” παράσταση για πολύ μικρά παιδιά (2-6 ετών) και τις μαμάδες

Ώρα: 10:30

Χώρος: Θέατρο 104

Η παράσταση αφορμάται από την σύγκρουση της ανάγκης του παιδιού για αποκλειστικότητα στην Μαμά του και εκείνη της Μαμάς του να δουλέψει...

Μια μητέρα μ’ ένα φανταστικό ταξίδι θα βοηθήσει τον γιο της να γίνει πιο αυτόνομος και να αποδεχτεί την παροδική απουσία της. Ηθοποιός, κούκλα άμεσης κίνησης, πάνινες κούκλες τεχνικής muppet show που ξεπροβάλουν από το φουστάνι της μαμάς, σκηνικοί χώροι που θα έχουν διαδραστική σχέση με το κοινό… Μια παράσταση ατμοσφαιρική, πολύχρωμη, τρυφερή και ευφάνταστη...

Μετά την παράσταση ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο. Παιδιά και γονείς παρέα με τις κούκλες και τα σκηνικά, επεξεργάζονται τα συναισθήματα αποχωρισμού με τεχνικές play therapy, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική.

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, ερμηνεία, κατασκευή κούκλας – κουστουμιού – σκηνικού: Εμμανουέλα Καποκάκη

Δραματουργική επεξεργασία – εφαρμογές παιγνιοθεραπείας - παιδαγωγικός σύμβουλος: Αριστέα Κοντραφούρη

Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Κώστας Μπεβεράτος, Βασιλική Κριθαρά

Praxis II “Σύζευξη ζωής” παράσταση – εργαστήριο

Ώρα: 12:30 Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Μία ομάδα παιδιών με ειδικές ανάγκες από το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» και μία ομάδα παιδιών που ασχολούνται με τον χορό συναντιούνται σ’ ένα video clip και σ΄ένα αυτοσχεδιαστικό εργαστήρι κίνησης και χορού με σκοπό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μη λεκτικά μεταδίδοντας ταυτόχρονα ένα κοινωνικό μύνημα. Στον χώρο θα εκτεθούν οι στιγμιαίες φωτογραφίες που θα τραβηχτούν κατά την διάρκεια της παράστασης. Το video clipτων 5 λεπτών που θα προηγηθεί, θα μας ταξιδέψει στις δύο πλευρές ενός νομίσματος ανεκτίμητης ανθρώπινης αξίας.

Συντονισμός, επιμελεια κίνησης: Ντορίνα Καλεθριανού

Filming & editing: Βασίλης Αποστόλου

Photography: Μαρία Κούκου

Συμμετέχουν τα ζευγάρια :

* Ντέμη Γιάσα - Νατάσσα Χρήστου

* Χρήστος Γιούσεφ – Μαρκέλλα Κουτρομάνου

* Δημήτρης Θεοδωρόπουλος – Δέσποινα Λώνη

* Εύα Κεραμά - Ελενα Μαρκάκη

* Ανδρέας Ζούκης – Ευθυμία Τσεσμελή

* Τζίνα Παππά – Ιωσηφίνα Λενακάκη

* Μάρω Βρεττού - Ντορίνα Καλεθριανού

Praxis III “Οnce Upon a Time” ανοιχτή πρόβα από την Ομάδα 11

Ώρα: 14:30 Χώρος: Θέατρο 104

Δουλεύοντας πάνω σε ένα καινούριο έργο, η χορογράφος Σία Σουρέλου μπαίνει στη θέση όχι μόνο του δημιουργού αλλά και του θεατή ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι μία πρόσκληση – πρόκληση για τους θεατές να γίνουν συμμέτοχοι στη δημιουργική διαδικασία της εξέλιξης του έργου, κρίνοντας ανοιχτά αυτά που είδαν, προτείνοντας και εισχωρώντας στον κόσμο μιας παράστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η performance της Σίας Σουρέλου έχει τη μορφή ανοιχτής πρόβας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι θεατές καλούνται να επεξεργαστούν τις ιδέες της χορογράφου και τις πληροφορίες που παίρνουν μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με συγκεκριμένες όμως κατευθύνσεις που βασίζεται στη δομή των “feedback sessions” που πραγματοποιούνται στο DasArts (Άμστερνταμ) και P.A.R.T.S (Βρυξέλλες).

Σύλληψη-δημιουργία: Σία Σουρέλου

Ερμηνεία κειμένου: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Praxis IV “Ξέρω Πού Πάω” performance installation από την ομάδα Ώσμωσις

Ώρες: 16:00/ 16:20/ 16:40/ 17:00/ 17:20/ 17:40/ 18:00/ 18:20/ 18:40 Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Πάνω Χώρος

Χρησιμοποιώντας υλικά που σχετίζονται με την τέχνη της εξαπάτησης, ο σκηνοθέτης Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα του, ΩΣΜΩΣΙΣ, επιχειρούν να επαναφορτίσουν τη σχέση του θεατή με το θέαμα. Πρόκειται για μια site specific performance συνολικής διάρκειας τριών ωρών κατά την οποία το κοινό ανανεώνεται ανά εικοσάλεπτο, σε μικρές ομάδες των επτά, στο ειδικά διαμορφωμένο διαμέρισμα που βρήσκετε πάνω απ' το Σύγχρονο Θέατρο. Μία ιδιάζουσα παράσταση που διασκεδάζει με την αγωνία μας προς το άγνωστο. Συνεπείς στη χρήση της μεταμόρφωσης και της γελοιότητας - βασικά εργαλεία της ομάδας - οι ερμηνευτές τραβούν το χαλί, τόσο κάτω από τα πόδια του θεατή, όσο κι από τα δικά τους. Η παράσταση «Ξέρω πού πάω» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Syn Praxis.

Μόνο 7 θεατές τη φορά - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Με τους Νίτσα Δώρα, Ευριπίδη Λασκαρίδη και Τατιάνα Μπρε.

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Μιστριώτη για την δραματουργική του συμβολή.

Praxis V “Jizzcake” Performance & video art installation από την Ομάδα Magenta

Ώρα: 16:30 Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή Μία εκρηκτική performance για τη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό: μια σχέση πάθους, απόλαυσης, κρεπάλης, μίσους, στέρησης, ενοχής, υπολογισμού θερμίδων, υστερίας. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο σημερινός δυτικός άνθρωπος φαίνεται να κινείται είναι για να μπορεί να τρώει! Και όμως, η ανθρώπινη οικολογία προϋποθέτει διαχρονικά την κίνηση, μια κίνηση που οδηγεί στη χαρά, το μοίρασμα και την τελετουργία. Ένα σχόλιο για την παρακμή της Δύσης, μέσα από τη σχέση της με το φαγητό. Στο πλαίσιο αυτό, μια performer καλείται να διαδράσει με ένα καταιγιστικό video και να επικυρώσει κιναισθητικά τη σκηνική εγκατάσταση.

Εννοιολογική σύλληψη: Ομάδα Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερίνα Σωτηρίου) Μοντάζ και φωτισμοί: Ομάδα Magenta, Δημήτρης Καρνάβας Performer: Μαίρη Λούση

Praxis VI “Π Α Ρ - Ο Υ Σ -Τ Α Σ Η” lecture – performance από την ομάδα Amorphy

Ώρα: 19:00 Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Πως επεξεργαζόμαστε τα έργα μας μέσα στο χρόνο; Ποιά είναι τα αγαπημένα μας μέρη; Ποιες είναι οι έμμονες ιδέες μας; Υπάρχει συνέχεια στην επινόηση; Ποια στοιχεία τη διέπουν; Πως έρχονται και πως επανέρχονται; Τι ρόλο παίζει η αστοχία, η τύχη, η έρευνα, οι συγκυρίες στη δημιουργία; Μία παραστατική διάλεξη στην οποία η Τζένη Αργυρίου επιχειρεί για πρώτη φορά να κάνει μία αναδρομή στη δουλειά της απο το πρώτο της ξεκίνημα το 1998 έως σήμερα. Μέσα από βίντεο, ήχο, φωτογραφίες θυμάται, αναβιώνει και παρουσιάζει στιγμές, πρόσχεδια και αποσπάσματα έργων της, με άξονες την παράδοση, την τεχνολογία, τα αυτοβιογραφικά αλλά και διαδραστικά και συμμετοχικά στοιχεία. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Syn Praxis.

Σύλληψη – ερμηνεία: Τζένη Αργυρίου,

Σκηνογραφία: Βασίλης Γεροδήμος

Βοηθός: Αντώνης Νικηφόρος

Praxis VII “Ποια είναι η επόμενη Πράξη;” συζήτηση

Ώρα: 21:00 Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του Syn Praxis; Πώς μπορεί ο Σύνδεσμος Υποτρόφων να προάγει τις συμπράξεις ανάμεσα στα μέλη του; Θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο χώρο των παραστατικών τεχνών ευρύτερα; Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μία συζήτηση των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων αναφορικά με τη μελλοντική δράση του στο χώρο των παραστατικών τεχνών.