Μία περίεργη Κυριακή του γνωστού συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη έγινε μυθιστόρημα με φόντο την ημέρα των βουλευτικών εκλογών του 2009 και ξεδιπλώνει το θρίλερ ενός τοκογλιφικού χρέους που ενώνει τις πορείες δυο μοναχικών ηρώων.

Στο γλωσσικό καλειδοσκόπιο του Αλέξη Σταμάτη,η νεανική αργκό συναντά την ποίηση του Καρούζου και το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο.

Ο ίδιος αναφέρεται στο νέο του συγγραφικό εγχείρημα με τον τίτλο "Κυριακή" και εξηγεί από που εμπνεύστηκε για να γεμίσει τις σελίδες του βιβλίου του. "To βιβλίο γράφτηκε μεταξύ 7ης Οκτωβρίου 2009 και 21ης Ιανουαρίου 2010. Αφορμή ήταν η συνάντηση μου με έναν εσωστρεφή πιτσιρικά που μιλούσε με «πέντε» λέξεις, με τη γνωστή σλανγκ της ηλικίας του. Από τη μια η «διάλεκτος» αυτή ήταν μια επικοινωνιακή υπεκφυγή κι από την άλλη υπήρχε μια θαυμαστή συμπύκνωση. Σκέφτηκα τι θα γινόταν εάν έβαζα μια «αφηγηματική κάμερα» στο μυαλό του, όπου εκτιμούσα ότι θα γίνεται κοσμογονία... Πόσα θαυμαστά θα μου έδινε ο Βασίλης. Κάτι που μου συνέβη".

Πώς βλέπει όμως την πόλη που μεγάλωσε, την Αθήνα, στη σύγχρονη τώρα πια μορφή της ο σπουδαίος συγγραφέας? "Το αθηναϊκό τοπίο είναι ένα πολλαπλά τραυματισμένο αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η Αθήνα είναι μια πόλη, αν μη τι άλλο, ειλικρινής. Δεν αποκρύπτει το παρελθόν της και δεν εξωραΐζει το παρόν της. Δεν είναι σε θέση να υποδυθεί τίποτα, εξόν από αυτό που είναι. Σήμερα είναι μια χαίνουσα πληγή, φαίνονται τα πάντα".