Το θέατρο Σημείο παρουσιάζει από19 Ιανουαρίου 2015 την περφόρμανς «Manifesto 2083» σε σκηνοθεσία της Μαρίλλη Μαστραντώνη με τον Δημήτρη Αλεξανδρή που θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαρτίου.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Νορβηγός Anders Behring Breivik, πυροδότησε μια βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και συνέχισε την αιματηρή του πορεία στο νησί Οτόγια, όπου δολοφόνησε ακόμα 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, στη νεανική κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος. Πριν απ’ αυτή του την τρομοκρατική επίθεση, έγραψε και δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα κείμενο με τίτλο «Μανιφέστο 2083 – Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας». Στις 1.500 σελίδες του περιέχονται από ρατσιστική προπαγάνδα, φιλοσοφικές θεωρίες και οδηγίες για κατασκευή βομβών, έως προσωπικές του συνεντεύξεις και ημερολόγια.

Η περφόρμανς με τίτλο «Μanifestο 2083», το έτος στο οποίο ο Breivik πιστεύει πως η ιδεολογία του θα θριαμβεύσει, είναι μια δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία κειμένων, που επιχειρεί να διαφωτίσει το φαινόμενο του ακροδεξιού εθνικιστικού εξτρεμισμού του καιρού μας. Με βάση τα κείμενα του Μανιφέστου και έρευνα σε ντοκουμέντα, πρακτικά, αναφορές, συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό, το έργοαποκρυπτογραφεί την προβληματική που τίθεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και εξετάζει τους λόγους που μετέτρεψαν έναν επιφανειακά φυσιολογικό νέο άντρα σ’ έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς δολοφόνους και ακροδεξιούς εξτρεμιστές της εποχής μας.

Τι έκανε τον Breivik να φορέσει μια στολή αστυνομικού και να επιδοθεί στο να δολοφονήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικά ενεργούς νέους; Πώς βλέπει τον εαυτό του; Ποιες είναι οι απόψεις του για την κοινωνία στην οποία ο ίδιος και εμείς ζούμε; Είναι μέρος ενός νέου κύματος της ριζοσπαστικής δεξιάς ή ένας παρεκκλίνων μοναχικός;

Με αφορμή αυτήν την τρομερή τραγωδία, το «Μanifestο 2083» ανατέμνει το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, με μια διαφορετική γλώσσα απ’ αυτήν που συνήθως ακούμε στον δημόσιο διάλογο, διερευνώντας το πολιτικό και κοινωνικό του πλαίσιο.

Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο-ντοκουμέντο με την ακραία σωματικότητα και τη δυναμική των βιντεο-εγκαταστάσεων που δημιουργούν το ρευστό τοπίο μιας μη γραμμικής αφήγησης.

Συντελεστές:

Δραματουργία: Christian Lollike

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Mαρίλλη Mαστραντώνη

Σκηνικά - Κοστούμια: Tέλης Kαρανάνος, Aλεξάνδρα Σιάφκου

Sound Designer: Αλέξης Γκίκας

Video Designer: Παναγιώτης Λάμπης

Κίνηση: Χριστίνα Kατσίκη-Σαχτούρη

Περφόρμερ: Δημήτρης Αλεξανδρής