Η έκθεση για τα «20 χρόνια Μέγαρο» περιλαµβάνει κοστούµια, τρισδιάστατες µακέτες, φωτογραφίες και βίντεο από τη γόνιµη καλλιτεχνική πορεία του Μεγάρου και λειτουργεί σχεδόν σε όλους τους χώρους του.

Μια έκθεση που καλεί τους επισκέπτες να αναβιώσουν µερικές από τις σηµαντικότερες καλλιτεχνικές του παραγωγές. Τρισδιάστατες µακέτες που φέρουν την υπογραφή σκηνογράφων, όπως οι Παντελής ∆εσύλλας, Ροµπέρτο Πλατέ, Νίκος Πετρόπουλος, ∆αµιανός Ζαρίφης, Νίκος Γεωργιάδης, Γιώργος Ζιάκας, Βόλφγκανκ Ρόιτερ, Ρόµπιν Ντον, Γκράχαµ Μακ Γκιλ, Χανς Σάβερνοχ, Λουκίνο Βισκόντι και Μίκαελ Χάµπε, αποτυπώνουν σε µικρογραφία το σκηνικό τοπίο παραστάσεων.

Ανάµεσά τους και η «Ηλέκτρα» του Στράους, ο «Ιπτάµενος Ολλανδός» του Βάγκνερ, «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, η «Αριάδνη στη Νάξο», οι «Γάµοι του Φίγκαρο», η «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι), «Τραβιάτα» του Βέρντι, «Κάρµεν» του Μπιζέ, «Το ταγκό των σκουπιδιών» του Αρκά, οι «Βάκχες» του Αργύρη Κουνάδη, «Μάκβεθ» του Βέρντι. Εκτίθεται επίσης η µακέτα για την όπερα του Στράους «Γυναίκα χωρίς σκιά» (Βερολίνο 1930) του Πάνου Αραβαντινού από τη συλλογή του Χρήστου Λαµπράκη. Από το ανέβασµα του «Προµηθέα» σε σκηνοθεσία Μπόµπ Ουίλσον παρουσιάζονται σκηνικά στοιχεία, ενώ εκτίθενται κοστούµια των Κλαιρ Μπρίζγουελ, ∆αµιανού Ζαρίφη, Νίκου Γεωργιάδη, Ντοµινίκ Μποργκ, ∆ιονύση Φωτόπουλου, Πιερ Κονστάν, ∆ηµήτρη Παπαϊωάννου και Μάρτιν Ρούπρεχτ.

Παράλληλα συνεχίζεται έως τις 8 Μαΐου η έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου» (φουαγιέ ισογείου). Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.000).