Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη θα τιμήσει φέτος την προσφορά της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για το Ιστορικό της Μουσείο, σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα 2 Μαϊου, εγκαινιάζοντας παράλληλα στο κτίριο της Πειραιώς, την έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ».

Η έκθεση παρουσιάζει το ζωγραφικό και φωτογραφικό οδοιπορικό του Γερμανού ζωγράφου, Ρούντο Σβαρτς (1906-1983), ο οποίος στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε στη Γερμανική Βέρμαχτ, χωρίς να σταματήσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο.

Τον Ιανουάριο του 1943 μετατέθηκε στην Κρήτη όπου παρέμεινε για ενάμιση χρόνο.

Από την περίοδο αυτή προέκυψε ένα ημερολόγιο 388 σελίδων με δεκάδες ένθετα σχέδια και ακουαρέλες, περίπου 460 φωτογραφίες και 18 ζωγραφικούς πίνακες, εμπνευσμένους όχι από την ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου αλλά τα μνημεία, την λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού και τους ανθρώπους του.

Τα εκθέματα προέρχονται από το «Αρχείο Ρούντο Σβαρτς» το οποίο ανήκει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μετά από δωρεά των κληρονόμων του.