Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα, στην ιστορική Μονή Ελισσαίου, στην Πλάκα.

Με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του η ομάδα παραστατικών τεχνών "Πρόταση" και το θέατρο "Χωρίς Σύνορα" παρουσιάζουν σε δραματοποιημένες αφηγήσεις, τα Πασχαλινά Διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη ποιητή.

«Ο Παπαδιαμάντης είναι πολύ αγαπητός. Αυτό φαίνεται και από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς του κόσμου που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα των κρατήσεων. Η Μονή Ελισσαίου είναι ένα πολιτιστικό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι τέτοιο. Είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αφηγήτρια, Ολύνα Ξενοπούλου.

«Ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνήθιζε να ψέλνει στον ιερό ναό του Αγίου Ελισσαίου ο οποίος ανήκει στην α’ εφορία των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενώ ο χαρακτηρισμένος ως μνημείο ναός, χωρά μέχρι σαράντα άτομα.

Την Μεγάλη Τρίτη ακούστηκαν «Ο αλιβάνιστος» και «Τραγούδια του Θεού». Αύριο, την Μεγάλη Τετάρτη η Ολύνα Ξενοπούλου θα απαγγείλει «Το Χριστός Ανέστη του Γιάννη» και το «Χωρίς στεφάνι».

Η ώρα προσέλευσης είναι στις 7 το απόγευμα.