Η κωμική όπερα του Μότσαρντ "Έτσι κάνουν όλες ή Η Σχολή των Εραστών"επιστρέφει για τέταρτη φορά σε συναυλιακή μορφή και με ελληνικούς υπέρτιτλους στο Μέγαρο Μουσικής , την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Παρότι έχουν περάσει περισσότερο από δύο αιώνες από την πρεμιέρα του έργου στο Μπούργκτεατερ της Βιέννης (1790), το θέμα του εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό ακόμα και στις μέρες μας.

Η υπόθεση δεν είναι παρά ένα αδυσώπητο πείραμα πάνω στην αλχημεία της ανθρώπινης επιθυμίας, όπου το ψευδές συμπλέκεται με το αληθές, η προσωπίδα συνυπάρχει με το πρόσωπο, μέσα σε ένα παράξενο παιχνίδι της καρδιάς με τη λογική. Μάλιστα, πολλοί ανιχνεύουν στην πλοκή του έργου στοιχεία από τις κωμωδίες του Μολιέρου ή του Μαριβώ ("Σχολή γυναικών", "Διπλή απιστία").

Όσο για τη μουσική, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο ιδιοφυής Αυστριακός μουσουργός δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης στην προοπτική να επενδύσει με τις μελωδίες του το ποιητικό κείμενο του Ντα Πόντε.

Στην παραγωγή, συμμετέχουν οι Σολίστ, η Χορωδία και η Ορχήστρα της περίφημης Κρατικής Όπερας της Βιέννης, η οποία αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό στον χώρο της ευρωπαϊκής όπερας, καθώς μετρά σχεδόν δύο αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Γηραιάς Ηπείρου. Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο νεαρός Γάλλος μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ.

H διδασκαλία των χορωδιακών μερών του ''Cosi fan tutte '' έγινε από τον Μάρτιν Σέμπεστα, ενώ στο ρόλο της Φιορντιλίτζι εναλλάσσονται η Αυστραλιανή σοπράνο Κάρολιν Γουένμπορν (29/04) και η "δική μας" Μυρτώ Παπαθανασίου (30/04).

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Στέφανι Χάουτζεελ (Ντοραμπέλλα), Άντριαν Έρεντ (Γκουλιέλμο), Σαϊμίρ Πίργκου (Φερράντο), Ανίτα Χάρτιγκ (Ντεσπίνα) και Πιέτρο Σπανιόλι (Ντον Αλφόνσο).

Το ανέβασμα της όπερας "Cosi fan tutte", σηματοδοτεί την εικοσαετή πορεία του Μεγάρου, αφού υπήρξε η πρώτη πλήρως σκηνοθετημένη, από τον Γκρίσα Αζαγκάροφ, όπερα που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής, τον Νοέμβριο του 1991.

Οι δύο παρουσιάσεις της όπερας, σε συναυλιακή μορφή, εντάσσονται στο πλαίσιο της Σειράς "Η μουσική Βιέννη στην Αθήνα".