Μια έκθεση για έναν σημαντικό πολιτισμό της αρχαιότητας, όπως ο κυκλαδικός, κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και μάλιστα για πρώτη φορά.

Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), 68 κυκλαδικά ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαρμάρινα και μπρούτζινα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα ταξιδέψουν τον Μάιο στην Τουρκία.

Τελικός προορισμός τους είναι η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα το μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι, γνωστό για τις πολύ σημαντικές και πρωτοποριακές εκθέσεις του. Όπως η μόνιμη έκθεση οθωμανικής καλλιγραφίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στον κόσμο ή η περιοδική του 2006 για τον Πάμπλο Πικάσο, με 135 έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη, που ήταν και η πρώτη σημαντική έκθεση στη γειτονική χώρα αφιερωμένη σε ζωγράφο της Δύσης. Ή η πρόσφατη έκθεση «Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: Μια πρωτεύουσα 8.000 ετών», με 500 ξεχωριστά έργα τέχνης από μουσεία του εξωτερικού και της Τουρκίας, που σκιαγραφούσαν τη διαχρονική παρουσία της Κωνσταντινούπολης.

Έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχει ξαναγίνει στην Τουρκία. Γι αυτό και η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική, μας πληροφόρησε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας. Εξαίροντας τη συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνεχίζει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς, ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο από το 3200 έως το 2600 π. Χ.

Η έκθεση θα ξεκινά με ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 π. Χ.), θα διηγείται ιστορίες του παρελθόντος, όπως το ταξίδι του οψιδιανού από τη Μήλο στα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας (οψιδιανός υπήρχε και στην Καππαδοκία, οι Κυκλάδες όμως ήταν πιο προσιτές) και θα ολοκληρώνεται με δύο ειδώλια, ένα κυκλαδικό και μια κεφαλή από τον προϊστορικό οικισμό Λιμαντεπέ, κοντά στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών. Ένα κλείσιμο με σημασία ώστε η έμφαση να μην δίνεται απλά στην παρουσίαση των αντικειμένων αλλά κυρίως στον άνθρωπο, του χτες και του σήμερα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης.

Τα 200 περίπου αρχαία αντικείμενα από την Τουρκία θα προέρχονται από κρατικά ιδρύματα, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Κιουτάχειας, του Εσκί Σεχίρ, της Τροίας κ.α. Στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, την εποχή της ακμής του κυκλαδικού πολιτισμού, δηλαδή την 3η χιλιετία π. Χ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαΐου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου.