Τους ονομάζουν «σύγχρονους αντάρτες των πόλεων».

Γιατί, υπό το καθεστώς μιας μυστηριώδους ανωνυμίας, βγάζουν την καλλιτεχνική οργή τους με σπρέι και πινέλα, ζωγραφίζοντας ανατρεπτικές συνήθως εικόνες και αποτυπώνοντας με χρώματα πολιτικές και κοινωνικές σκέψεις. Ο καμβάς της έκφρασής τους είναι οι δρόμοι των πόλεων. Γι΄ αυτό και ονομάζονται καλλιτέχνες του δρόμου. Είναι οι δημιουργοί των γκράφιτι και της λεγόμενης τέχνης του δρόμου που απευθύνονται σ΄ όλο τον κόσμο και δεν πολυαγαπούν τις γκαλερί. Οι τελευταίες όμως, όπως και τα μουσεία, εδώ και κάποια χρόνια τους άνοιξαν τις θύρες. Το ίδιο και οι δημοπρασίες.

Η εμπειρία στο εξωτερικό είναι ήδη μεγάλη. Το όνομα, το ψευδώνυμο μάλλον, του Μπάνσκι, αυτού του Βρετανού «προβοκάτορα της κουλτούρας του δρόμου», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, είναι το πιο εμπορικό και το πιο συζητημένο στον χώρο αυτό. Είναι σαν ο θεμελιωτής της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής έκφρασης, ο πρώτος που έκανε γνωστή τη streetart. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και ο Γάλλος JR, που έγινε γνωστός από τις τεράστιες φωτογραφίες-πορτρέτα που ανήρτησε στους δρόμους. Η Ελλάδα έχει κι αυτή να επιδείξει μια ανερχόμενη τέχνη του δρόμου, με πάνω από 100 καλλιτέχνες του είδους και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις. Επιπλέον, την πρώτη εξειδικευμένη γκαλερί, η οποία, άνοιξε πρόσφατα, την πρωταπριλιά μάλιστα, σε μια νεανική και ανατρεπτική περιοχή της Αθήνας, τα Εξάρχεια.

Στο υπόγειο, 130 τ.μ., της Ανδρέα Μεταξά 4, κάποια μέλη της ομάδας Stigma Squad, με εμπειρία από το Λονδίνο, όπου ζούσαν, άνοιξαν το «Stigma Exhibition Street Art Laboratory & Workshop», το οποίο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο πρώτων υλών για την τέχνη του δρόμου (σπρέι κ.λπ.). Καθώς η ορολογία «γκαλερί» δεν τους αντιπροσωπεύει, αφού δεν τους βρίσκει σύμφωνους η εμπορευματοποίηση της τέχνης, χαρακτηρίζουν το «Stigma lab» σαν ένα εργαστήριο που ανήκει στην ομάδα κι όχι σε συγκεκριμένα άτομα. Η φιλοσοφία τους ταυτίζεται με τη διεθνή πρακτική της streetart: τα έργα έχουν σημασία κι όχι τα ονόματα. Αν και η εγχώρια τέχνη του δρόμου βρίσκεται σε άνθηση, στην Ελλάδα τα γκράφιτι στους δρόμους ακόμα ξενίζουν, ενώ μόλις τώρα οι εικαστικές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες μπαίνουν στην καθημερινότητα των Αθηναίων.

Οι καλλιτέχνες του είδους, αρκετοί από τους οποίους είναι περισσότερο αναγνωρισμένοι στο εξωτερικό, δρουν ανώνυμα και με ψευδώνυμα. Η τέχνη του δρόμου έχει μια ιδιότυπη παρανομία. Οι εκπρόσωποί της αρνούνται να συνδυάσουν την τέχνη τους με το πρόσωπό τους, ζητούν από το κοινό να τους κρίνει από αυτό που βλέπει.

Το «Stigma lab» φιλοξενεί μια έκθεση κάθε μήνα, με εγκαίνια την πρώτη μέρα. Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει μέλη της γνωστής ομάδας «101», ανάμεσά τους ο ιδρυτής Ρεν2, ο Ελληνοβρετανός Κραχ και ο Μιντ, με πολυετή συμμετοχή σε φεστιβάλ, εκθέσεις και διάφορα events από το Τόκιο έως το Λος Aντζελες.

Τα έργα τους διακρίνονται από τα πολλά και ζωντανά χρώματα και κυρίως την αισιοδοξία που εκπέμπουν. Την 1η Μαΐου, σειρά έχει μια άλλη δημοφιλής ομάδα, οι «Heroes», με έργα δύο μελών της, των Σπαρκ και Μπρέιζ, οι οποίοι έχουν επηρεάσει τους νεότερους και έχουν αφήσει το στίγμα τους στους δρόμους.

Τα έργα στο «Stigma lab» δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το καθένα. Κατά μέσο όρο η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 300-500 ευρώ.

* Το μανιφέστο
«Το Stigma είναι μια ιδέα για τη Streetart και graffiti σε μια συλλογική προοπτική, συγκεντρώνοντας διαφορετικά είδη ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο και τρόπο ζωής, σε μια ίδια ανάγκη έκφρασης μέσα από την τέχνη. Την τέχνη που απορρέει άμεσα από τους δρόμους που ζούμε, που έρχεται άμεσα μέσα από τις εμπειρίες και όχι μέσα από αποστειρωμένα περιβάλλοντα» (από το μανιφέστο του Stigma lab).


ethnos.gr politismos i prwti stegi gia tin texni tou dromou