Εντοπίστηκε τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου

Εντοπίστηκε τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου

Τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου, εντοπίστηκε στην οδό Τεύκρου στη Λάρνακα κατά τις εργασίες της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, είναι η πρώτη φορά, μετά τις ανασκαφές του πρώην διευθυντή του Τμήματος, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη, στην περιοχή της Καθαρής, τις δεκαετίες 1960-1980 (πρόκειται για τον σημερινό αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Κιτίου), που εντοπίζεται ένα τόσο εκτεταμένο τμήμα του αμυντικού έργου, το οποίο περιέβαλλε την πόλη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας βρίσκονται στρώματα της παλαιότερης ιστορίας του χώρου, ο οποίος πρωτοκατοικήθηκε στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.). Έκτοτε και μέχρι σήμερα, για τέσσερις δηλαδή χιλιετίες, o χώρος της πόλης της Λάρνακας - από το σημερινό οικισμό των Αγίων Αναργύρων στα βόρεια μέχρι την Αλυκή στα νότια και από τα δυτικότερα όρια της πόλης μέχρι τη θάλασσα - κατοικήθηκε σχεδόν αδιάκοπα.

Σε αυτό το χώρο άνθρωποι έζησαν, άφησαν απτά και ορατά ίχνη της παρουσίας τους και τελικά τάφηκαν. Εντός δηλαδή του τειχισμένου οικισμού, εντοπίστηκαν επιβλητικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα: μια σειρά από οκτώ παράλληλους τοίχους, πιθανώς της κλασικής περιόδου, ένα μνημειακό κτίριο , άγνωστης χρήσης, πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και δύο πλακόστρωτα δάπεδα, τα οποία θα ανήκαν σε πλούσιες οικίες των ρωμαϊκών ίσως χρόνων, τμήμα ενός τετράγωνου κτιρίου με πήλινους αγωγούς και βοτσαλωτό δάπεδο, που ίσως αποτελούσε τμήμα ενός αρχαίου ή μεσαιωνικού υδραγωγείου.

Αμέσως βορειότερα, δοκιμαστικές τομές που ανοίχτηκαν επιβεβαίωσαν ότι η αρχαία ακτογραμμή βρισκόταν πολύ δυτικότερα σε σχέση με τη σύγχρονη: ένα παχύ στρώμα με βότσαλα λίγο κάτω από το σημερινό οδόστρωμα, σε συνδυασμό με την υψηλή στάθμη του νερού, κατέδειξαν ότι η θάλασσα περίβαλλε από τη βόρεια πλευρά το τείχος της αρχαίας πόλης του Κιτίου.

Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, έγινε αλλαγή στην όδευση των σωλήνων του αποχετευτικού, ώστε αυτά τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν, να διατηρηθούν αλώβητα μέσα στο υπέδαφος και να είναι διαθέσιμα στο μέλλον στους ερευνητές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο