current views are: 1

2 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:02

«Birdy» στο Altera Pars

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουώρτον, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Δημοσίευση 17:02’
αρθρο-newpost

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουώρτον, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουώρτον, ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά της σύγχρονης λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία που είχε πριν τρία χρόνια και την θερμή αποδοχή από κοινό και κριτικούς, για περιορισμένες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και δραματουργική επεξεργασία / σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Στο ίδιο μυθιστόρημα είναι βασισμένη και η ομώνυμη ταινία, σε σκηνοθεσία Alan Parker (1984), με πρωταγωνιστές τους Matthew Modine και Nikolas Cage, η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1985.

Η ιστορία του “Birdy” είναι μαγευτική, υπνωτική… Μιλάει για τη φιλία και την οικογένεια, την αγάπη και το μίσος, το όνειρο και την επιβίωση, την λογική και την τρέλα… μα πάνω απ’ όλα, ακτινοβολεί από αναμνήσεις της νιότης, από επιθυμίες… από το όνειρο της απελευθέρωσης.

«Ξέρεις τι κάνουν όλοι αυτοί που τους λέμε λογικούς; Πηγαίνουν προς την τρέλα κάθε μέρα, αλλά προτού τρελαθούν τελειώνουν οι μέρες τους.. Και τότε ξαπλώνουν, κλείνουν τα μάτια και λένε ότι είναι πεθαμένοι»

Σε έναν κόσμο όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται, όπου οι θεσμοί καταρρέουν, σε έναν κόσμο όπου τα νούμερα καταπίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπου ο φόβος και η ανασφάλεια μας βυθίζουν σε ομαδική κατάθλιψη, σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος αναζητά σοκαρισμένος και πανικόβλητος διέξοδο και ταυτότητα, το “Birdy”, ένα σύγχρονο παραμύθι απόδρασης, μας δείχνει τον δρόμο…το αγόρι που ονειρεύεται να πετάξει μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας την ομορφιά, την αθωότητα, την πίστη, το όραμα…

Η ιστορία του Μπέρντυ και του Αλ είναι η ιστορία όλων μας… η ιστορία κάθε ανθρώπου που στη πορεία προς την ενηλικίωσή του, πίστεψε, θέλησε, ονειρεύτηκε… μα, σύρθηκε σε έναν αγώνα με όρους κρυφούς και σκληρούς που ποτέ δεν επέλεξε…οι δυο αχώριστοι παιδικοί φίλοι από τη μακρινή Φιλαδέλφεια μας καλούν να «αποδράσουμε» μαζί τους… να πετάξουμε μακριά από την χρεοκοπία ονείρων του σήμερα. Δεν θα είναι εύκολο για κανένα… «αλλά είναι απλό… και αξίζει η προσπάθεια».

«Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσεις το όνειρο ζωντανό»…

Οι συντελεστές…

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά: Altera Pars

Φωτισμοί:  Παναγιώτης Μανούσης

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Μουσική/Σύνθεση Ήχων/ Βίντεο: Νίκος Τσέκος

Επιμέλεια Μουσικής : Πέτρος Νάκος

Παίζουν:

Λοχίας Αλ : Πέτρος Νάκος

Μπέρντυ : Στέφανος Κακαβούλης

Νεαρός Αλ: Τάσος Περάκης

Νεαρός Μπέρντυ : Γιώργος Δαφνόπουλος

Ψυχίατρος Βάϊς: Τάσος Μπλάτζιος

Ρενάλντι: Μιχάλης Δελής

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΑΡ/ΣΑΒ/ΚΥΡ: 21.15

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό) – 10€ (μειωμένο) – 8€ (ανέργων-ομαδικά)

Δ/νση:  Μεγ. Αλεξάνδρου 123-Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός) 


σχετικα αρθρα